Това прогнозира управляващият директор на МВФ

Разпространението на варианта Омикрон може да доведе до забавяне на темпото на възстановяване на световната икономика. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

БЮДЖЕТ 2022: Как ще се осигури обещаният ръст на пенсии, майчински и заплати?

През октомври МВФ обяви, че Фондът залага на растеж от 5,9 процента на световната икономика през 2021 г. Новият щам на коронавируса, който има вероятност да се разпространи много бързо, може да подкопае доверието. Поради това вероятно ще видим някои понижения на направената от нас през октомври прогноза за растеж на световната икономика, каза Георгиева.

Същевременно тя посочи, че виртуалната среща (през ноември) между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин е била позитивен сигнал за възстановяването на световната икономика.

Как ще се променят доходите ни догодина?

Георгиева заяви, че американските власти първи трябва да предприемат мерки в борбата с инфлацията. По думите ѝ картината на инфлацията по света е различна. В САЩ е необходимо да бъдат взети мерки за борба с рязкото увеличение на цените. В други страни обаче тези мерки не са задължителни, посочи управляващият директор на МВФ.

Георгиева съобщи още, че от 6 до 10 трилиона долара може да бъдат необходими за борбата с изменението на климата през това десетилетие.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА