За първи път телевизионен екип влиза в социалните институции

Бой, мизерни условия на живот и липса на адекватна професионална грижа. Това установяват европейски експерти в част от домовете за психично болни у нас. За първи път телевизионен екип влиза в домовете, заради които Европа ни порицава. Какво успя да види там разказва авторът на разследването Глория Николова.

„Това, което успяхме да видим, е онова, което са видели и експертите от Европа. Интересното е, че българската държава не е проверявала тези места преди европейските експерти да дойдат. Видели са болни хора, които са били бити с тояги. Такива, които са били заключвани и такива, които не са били в състояние да разкажат, но са успели да разберат от тях, че става въпрос за нарушаване на човешките права”, коментира Глория Николова.

„Европейските проверяващи идват в страната ни от 25 години. Те казват, че тези домове не трябва да се намират в гората и в края на населените места. Някак обществото и държавата искат тези хора да са далеч от нас и да не ги виждаме”, смята тя. 

По думите ѝ Комитетът, проверил социалните институции, вижда системна липса на отношение и на реакция да се справим с проблема. „Служебният зам.-министър каза, че има осигурени пари за намиране на по-качествен персонал и за увеличение на заплатите. Идеята е до 2035 г. тези места да бъдат закрити”, обясни авторът на темата.

Гледайте „Последна спирка „НенужниТЕ“ в „Темата на NOVA“ днес, веднага след централната емисия новини. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.