Той поясни, че му се иска новата коалиция да успее в намеренията си

Иска ми се намерението на новата коалиция да смени главния прокурор да се осъществи. Това каза Николай Хаджигенов. „Оптимизъм е малко силно казано, а надежда - слабо. Някъде по средата. Наистина ми се иска да успеят. Минаха 10 години в борба със спецорганите, които държаха един диктатор на власт. Това трябва да приключи. Иван Гешев и Сотир Цацаров са само началото в този целия трънлив път”, уточни бившият депутат.

Хаджигенов обаче смята, че добрите намерения могат да бъдат спънати от БСП и частично „Има такъв народ”. „Едните поради неразбирането си на това какво се случва и защо са там, а другите по определени теми. Кога е чул някой Корнелия Нинова да каже нещо срещу Гешев или прокуратурата. Тя ще участва в реформите, но ако и изнася”, допълни той.

Хаджигенов даде пример с прокурор Вероника Трифонова. „Комисията, която ръководех, имаше становище за отстраняването ѝ от прокуратурата. Представителите на БСП в комисията възразиха и гласуваха „против”, обясни адвокатът.

„Когато доказателствата стигнаха до Кьовеши, тя върна едно изречение: „Ние сме изненадани”. Тоест, на брюкселски език това означава: „Те са в шок, паднали са от столовете”, допълни Хаджигенов.

Първото заседание на Народното събрание

„Видях това, което очаквах. Ентусиазъм от „Продължаваме Промяната”. Относително нов полъх, не мога да кажа свеж, от „Демократична България”. Тоест, те най-накрая са осъзнали, че конят, който яздят е умиращ или умрял. В ИТН също се забелязва, макар и минимално, политическо поумняване. Например - оставиха Любомир Каримански да изнесе речта и да направи декларация, което е великолепен ход. А не както правиха с Тошко Йорданов - това е фрапираща грешка. БСП си беше БСП и ако слушаш Корнелия Нинова, тя е направила протеста и тя е съборила Бойко Борисов”, обясни Хаджигенов.

Подкрепата на ДПС за Никола Минчев

„Не ме притеснява. Ходовете на ДПС обаче трябва да се тълкуват внимателно. Точно като слагането на Пеевски на първия чин, до прозореца вляво. Интересен ход - какво стана с войната Доган - Пеевски? Ясно е защо Пеевски е в парламента. Крие се от „Магнитски” - тоест, има нужда от имунитет. Той вероятно донесе сделката с Ердоган за гласовете за изборите за президент. ДПС винаги са били изключително умен противник - те са най-умният противник на желаещите промяна и реформа у нас. Те ще застанат само на тяхната си страна”, категоричен е той.

Завръщането на Делян Пеевски в Народното събрание

„Той живее в някакъв странен свят, смята, че ще успее да се скрие. Сега целият свят знае къде да го намери. Това е поредният сигнал към Европа и целия свят до каква степен корупцията е прояла българската държава. Пеевски - човекът, когото целият свят сочи с крак, не само „Магнитски” е на първия чин в парламента. Сериозно”, допълни Хаджигенов.

„Според мен българската държава трябва да наложи санкциите по „Магнитски” на депутата Пеевски и на ДПС. Аз ако съм, ще наложа и на Народното събрание такива санкции”, категоричен е адвокатът.  

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.