Честит празник на всички над 200 000 именици

На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Той е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Покровител е на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран. 6-ти декември се смята и за ден на банкерите и търговците.

Празникът на Св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат Свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване. Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник и на град Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които две трети са мъже.

Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко! Екипът на NOVA им желае здраве, късмет и усмивки!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС