Над 10 лекари от лечебното заведение са подали оставки

Масови оставки на лекари от болницата в Кубрат. Миналата седмица Общинският съвет реши да назначи временно изпълняващ длъжността директор до провеждането на конкурс за нов управител на болницата. Жители на града излязоха на протест в защита на медиците.

Болницата в Кубрат е полупразна. Пациентите са трима, а на работното му място е един лекар.

„Не сме съгласни с решението на Общинския съвет по такъв начин да бъде спирана работата на болницата. Не сме съгласни с този избор. В момента болните се обслужват от Бърза помощ”, обясни д-р Павлин Течев.

„Не мога да приемам пациенти, няма лаборатория, няма рентген, няма анестезиолог”, обясни хирургът д-р Емил Михайлов.

Жителите на Кубрат излязоха на протест срещу решението на Общинския съвет. Смятат, че е политическо и се опасяват се, че ще останат без медицинска помощ.

Новият управител на здравното заведение на този етап не може да сключва договори, нито да оперира с финансови средства. Кметът на града пък заяви, че целта е да си върнат лекари от Кубрат, които работят в други градове.

„Мисля, че в рамките на седмица ще започне да функционира болницата в своя пълен капацитет”, каза -д-р Леман Балканджиева, и.д. управител МБАЛ Кубрат.

„Идеята на общинското ръководство е всеки гражданин да има достъп до лекар по всяко едно време на денонощието”, обясни кметът на Кубрат Алкин Неби.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.