Смята се, че причина за това са натрупани дългове

Напрежение в редакцията на вестник „Труд”. Министерството на културата започна процедура по запечатване на помещенията, в които се намира медията заради неплатени наеми и режийни разходи.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Една от причините за това са задължения от страна на фирмата, наемател на редакцията. Според Министерството на културата става въпрос за 10 забавени наема и над 100 000 лева за консумативи, които не са били платени. Според МК сградата трябва да бъде дадена на Института за недвижимо културно наследство.

Главният редактор на вестника Петьо Блъсков отказа да напусне доброволно офисите. Още не е запечатан и нюзрумът. 

 

Точно в 10:00 часа представители на Министерството на културата, областната управа и МВР влязоха в редакцията на вестник „Труд". Медията е там под наем, а от лятото Министерството на културата иска вестникът да напусне.

Според министерството „Труд” дължи 10 наема, както и над 100 хиляди лева за консумативи.

„Дължим 130 хил. лева, обаче Министерството на културата не си мръдна пръста, за да си ги поиска”, заяви Блъсков.

„Тоест, Вие смятате, че ако сте тук и ползвате ток, вода и телефон не ги дължите”, запита Светослав Трайков – съветник на министъра на културата.

„Нищо не смятам. Дължим ги. Не сме ги платили, защото не сте ги поискали”, отговори Блъсков.

След това започна и запечатване. „Те са получили предупреждение на 2 декември. Тук са незаконно и трябва да освободят”, каза Светослав Трайков.

„Нямаме фактури, нямаме документи. Да ни пратят документи, ще си платим”, коментира Петьо Блъсков.

Ключари обаче смениха бравите на основните врати в редакцията.

Журналистите в редакцията продължиха работата си по утрешния брой на вестника. Някои от тях обаче видяха политическа репресия. „Уверявам ви, че ако заглавията на „Труд” бяха други през последните седмици едва ли щеше да има този натиск и тези стикери с печати на държавни органи”, коментира Биляна Веселинова – журналист във в-к „Труд”.

Казусът стана терен за престрелки на политическата сцена.

 „Днес има нахлуване в българска медия. Призовавам и президентската институция да вземе отношение и тъй като служебното правителство е подчинено на Вас да съберете защо и кой е издал заповед една медия да е осъмнала с барикадиран вход”, заяви Десислава Атанасова – председател на ПГ на ГЕРБ.

„Много пъти съм казвал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Вие вместо да ме призовавате, можехте да помогнете финансово на тази медия. Мисля, че имате достатъчно ресурси”, коментира Румен Радев.

От редакция отказват да напуснат сградата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.