Това обяви председателят на БСП след консултациите при президента

„Вярвам във вашата принципност и последователност. БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хора, а не на малките овластени групи от задкулисието. Обществото ни е дълбоко разделено социално – с растяща бедност в резултат на порочно управление. Затова се надявам, че ще имате водещ принос, защото новото управление има нужда от силен социален вектор”. С тези думи Румен Радев се обърна към представители от социалистическата партия по време на консултациите в Президентството. 

Държавният глава коментира темата за справедливостта и Прокуратурата. Според него проблемът е както системен, така и личностен.

Кои са спряганите имена за министри в бъдещия кабинет

„Двете служебни правителства дадоха възможност за стабилизация в условията на криза, за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление с хора от различен тип политически профил. Подходът към съставяне към коалиционно правителство може да стъпи на тази основа, за формиране на стабилно мнозинство за управление”, обясни Радев.

В отговор лидерът на БСП заяви следното: „Разбираме отговорността, която се очаква от нас. Много пъти сме посочвали, че България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство. Разговорите продължават и в момента. Ще положим усилия докрай. За нас е най-важно да се започне работа по бюджета, да не оставяме хората през зимните месеци в затруднено положение, да не допускаме повишаване на цените за електроенергия за битовите потребители".

Според Нинова проблемът в прокуратурата е системен. „Би трябвало да се ограничат правомощията на главния прокурор, независимо от това кой е той. Трябва да се наложи контрол в актовете на главния прокурор, да се закрият Специализираният съд и Специализираната прокуратура, да се промени начинът на работа на КПКОНПИ", поясни Нинова.

„Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени върху споразумението. Имаме някои бележки по него”, уточни Корнелия Нинова след консултациите при президента.

Тя уточни, че няма да има Министерство на държавните предприятия. Новото название ще е  Министерство на икономиката и индустрията. И допълни, че най-важният приоритет  на партията е приемането на бюджета. 

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.