Ако имаме по-бързо от очакваното приспособяване, може да видим и потенциален растеж, каза още тя

„Всички ние сме запознати и сме притеснени от новите и бързоразпространяващи се варианти на COVID-19. Съществува риск от това пандемията да постави на пауза възстановяването”. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева по време на брифинг за предварителната оценка на МВФ за икономиката на Еврозоната.

Георгиева: Сблъскваме се с нарастваща „цифрова Берлинска стена“

„В същото време обаче, ако имаме по-бързо от очакваното приспособяване към COVID и ако ускоряването на автоматизацията и дигитализацията в резултат на пандемията продължат, тогава можем да видим увеличение на продуктивността и потенциален растеж”, каза още тя.

„Инфлацията в Еврозоната се очаква да остане слаба въпреки скорошното повишаване на цените. По-високата инфлация през 2021 г. беше до голяма степен в следствие на ниските цени на петрола, които пък бяха подсилени от намаляващите резерви на природния газ и други фактори”, коментира Георгиева.

Георгиева: Сблъскваме се с нарастваща „цифрова Берлинска стена“

Управляващият директор на Международния валутен фонд заяви, че Европейският съюз трябва да промени своите временно замразени строги фискални правила и да намери преходно решение, преди да ги въведе отново, вероятно през 2023 г., съобщават ДПА и БТА.

„Фискалните правила на ЕС трябва да бъдат реформирани, за да отразяват следпандемичната действителност", каза тя след среща с финансовите министри на държавите от Еврозоната. Според нея "прилагането на настоящите фискални правила ще изисква от някои страни с висок дълг нереалистично голямо и контрапродуктивно пригаждане към тях".

В публикуван днес доклад на МВФ се казва, че "обвързано със срок временно положение е желателно, докато влязат в сила новите правила". Според дълговите изисквания на ЕС правителствата на страните членки трябва да поддържат дефицит до 3 на сто от БВП, а дългът не трябва да надхвърля 60 процента от БВП.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.