Подобна заявка дават от „Продължаваме Промяната”

Синдикати са в протестна готовност. Поводът е намерението на „Продължаваме Промяната” за съкращения в държавната администрация. Темата породи напрежение още преди да има сформирано редовно правителство.

Заявката на новата власт  предизвика сериозен отзвук. Намерението на първата политическа сила е за съкращаване на 30 000 от общо 200 000 служители. Синдикатите не са съгласни с това и предупреждават, че чиновниците са значително по-малко - 130 000. Сметката показва, че съкращенията ще обхванат около 15% от заетите в държавния сектор.

Въпреки че ще има разделяне на някои министерства, „Продължаваме промяната” не отстъпват от идеята си за съкращения в държавния сектор. Според сметката на Асен Василев до края на 2022 г. трябва да бъдат съкратени 30 000 чиновници.

„Няма защо да пазим едно статично положение, отричайки необходимостта от модернизация във всеки един случай. Безработицата е от най-ниските, ще има и преквалификация, която да се предложи на тези хора”, заяви Лена Борсилавова от „Продължаваме промяната”.

Петков: Добрият вариант е да има правителство в четвъртък или петък

След участието си в Тристранния съвет синдикатите изразиха ясно становището си за идеята.

„Ще има протести. Това мога да ви го гарантирам”, закани се Любомир Костов от КНСБ.

Критиките бяха насочени и персонално към един от лидерите на „Продължаваме Промяната”.

„Трябва да припомним, че Асен Василев беше министър на финансите и в качеството си на такъв проведе няколко обществени обсъждания, именно с намеренията да покаже колко много разходи от държавния бюджет отиват за тези паразити държавните служители”, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

И предупредиха, че ако се посегне на държавните служители държавата може да спре да работи.

„Няма накъде! Ако орежем още повече държавната администрация, това означава съвсем да останем без държава”, заяви Ваня Григорова.

„Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация имат нужда, от каква преквалификация имат нужда?”, попита Любомир Костов.

Бизнесът не е съгласен с тези опасения.

„Може би 1/3 от тези 30 000 души са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен доход от пенсия. Може би 1/3 са незаети места, така че тези, които били ефективно съкратени са от порядъка на 10 000”, смята Васил Велев, председател на АИКБ.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.