С държавния глава днес се срещнаха представители на „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”

Втори ден консултации при президента с парламентарно представените партии в 47-ото Народно събрание. Днес на „Дондуков” 2 бяха поканени „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”. В понеделник при държавния глава бяха представители на „Продължаваме Промяната”, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Петков: Добрият вариант е да има правителство в четвъртък или петък

Първи във втория ден на политически консултации на „Дондуков” 2 дойдоха от „Има такъв народ”. Президентът ги посрещна с призив за отговорност в бъдещото управление. „Вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната в България”, заяви Радев. И добави: „Много български избиратели виждат във вас надеждата за една откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията, а не ги замита под килима”.

ИТН от своя страна дадоха обещание. „Ние ще направим всичко, което е по нашите сили, да има едно нормално правителство в страната. Ще бъдем предвидими и лоялни партньори”, заяви Тошко Йорданов.

След разговора с държавния глава стана ясно, че от „Има такъв народ” все още обсъждат варианта за коалиционно споразумение. Не казаха колко министерства ще имат, но посочиха коя ще е червената линия на партньорство. „Това е линията на коректност, почтеност, на единни стандарти и на това наистина нещата да бъдат обсъдени коалиционно и когато се каже, че ще се избира отбор А, клас А, то да бъдат положени на масата всички онези CV-та, които са от клас А”, заяви Любомир Каримански.

С призив за правителство президентът посрещна и „Демократична България”. „Пред вас стои отговорността да поемете ангажимент за последователно отстояване за върховенство на правото и модернизация на страната”, заяви Румен Радев. И отново чу, че редовен кабинет този път ще има.

„Колкото и да изглежда труден процесът по формиране на едно управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумеем след това то да функционира”, заяви Христо Иванов.

Кои са спряганите имена за министри в бъдещия кабинет

Последни на „Дондуков” 2 дойдоха от „Възраждане”. "Смятаме, че проблемите на България трябва да намерят бързи решения. Намираме се в криза, започнала още в края на миналото столетие. Смятаме, че трябва да се премахне зеленият сертификат, защото той е тежка дискриминационна форма. Децата ни пък трябва да получат възможност за нормално образование, от което вече трета година са лишени", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него трябва да бъдат премахнати всички противоепидемични мерки.

„Надявам се, че когато предлагате мерки за справяне с пандемията, имате предвид живота на всеки един българин, включително това, че повече от 100 човека на ден все още умират в болницата и че лекарите и медицинските сестри все още са претоварени”, заяви Румен Радев.

Костадинов смята още, че бързи и неотложни решения се изискват в енергетиката, образованието, здравеопазването, външната политика, както и в демографски план. Председателят на най-малобройната парламентарна група заяви, че те ще търсят подкрепа за позициите си от всички здравомислещи в НС, като призова за максимално голяма чуваемост. 

Според конституционната процедура следва връчването на първия мандат. Той ще отиде в първата политическа сила – „Продължаваме Промяната”. Според неофициална информация в правителството „Петков” ще има четирима вицепремиери и около 20 министерства. Политическите партии в коалицията ще ги разделят по формулата 10-4-4-3 според числеността им в Народното събрание. 

След като консултациите официално приключиха, сега големият въпрос е кога президентът ще връчи първия мандат за съставяне на правителство и дали ще реши да бави процедурата, за да осигури време за изглаждане на различията.

По Конституция държавният глава трябва да възложи задачата на най-голямата политическа сила в парламента. В случая това е формацията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме Промяната". Срок за даване на мандат няма. Веднъж връчена ли е папката, обаче парламентарната група има 7 дни да се върне със състав на кабинет.

Хипотетично, ако мандатът не бъде изпълнен, президентът трябва да покани втората по сила партия в лицето на ГЕРБ, а ако и те не успят третият мандат отива при избрана от Радев партия.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.