От рано сутринта в Западна и Централна България вали сняг

Код за опасно време е в сила в 20 области на страната. От рано сутринта в Западна и Централна България вали сняг, а в София десетки машини чистят основните пътища. За разлика от първия сняг преди седмица, днес сигналите за паднали дървета са само няколко. Снегорините успяха да стигнат дори до вътрешнокварталните улици и да почистят. Преди вечерния трафик пък настилките бяха обработени срещу заледяване. Въпреки това има доста леки катастрофи в София.

„Сравнително по-спокойно е днес. Няма проблеми с движението в столицата”, каза Радослав Лазаров, Оперативен център към Столичния инспекторат.

24 екипа на Столичния инспекторат следят работата на снегопочистващите фирми.

Предупредителни кодове за сняг, дъжд и вятър в 20 области

 

 

Все пак при обход из софийските улици, екипът ни се натъкна на паднали дървета.

На терен остават и снегорините на прохода „Петрохан”. Снежната покривка там е 20 см, но се очаква на места да стигне до минимум 30 см. Въпреки забраната за движение на тирове над 12 тона, не липсваха и нарушители.

„Призовавам  да се спазват ограниченията, които важат специално за прохода. Още веднъж апел към всички шофьори, при конкретните зимни условия да тръгват изключително подготвени”, каза Володя Вълов, директор на Областно пътно управление  - Монтана.

Ограничено за камиони над 12 тона е движението и през Троянския проход.

 

Близо пет сантиметра сняг натрупа на прохода "Шипка".  Четири снегопочистващи машини почистват пътното платно. Няма закъсали автомобили. Духа силен вятър, заради който видимостта в определени участъци е намалена. 

 

 

Малко след 21.00 ч. движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по АМ "Тракия" в посока Бургас при изхода на София беше временно ограничено за снегопочистване. Трафикът се регулира от екипи на СДВР, съобшиха от АПИ.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.