Родителите на Максимилиан се свързаха с NOVA, за да разкажат историята си

Родителите на 4-месечно бебе се свързаха с екипа на NOVA. Максимилиан се заразява с COVID-19 малко след раждането си и е приет в Инфекциозна болница. Но, по думите на майката и бащата, тогава започва ходенето по мъките, тъй като в онзи момент липсва механизъм, по който най-малките пациенти да получат нужното лечение.

Боряна и Николай са родителите на четиримесечния Макси. През август, 20 дни след раждането на детето, Николай се заразява с вируса. Въпреки че след първите симптоми се изолира, оказва се, че синът му също е заразен.

На 20 август личният лекар насочва Боряна и бебето към Инфекциозна болница. Там обаче им казват, че е на 21 дни и те не могат да го приемат. За да стане това, трябва да е най-малко на 28 дни. Препращат ги към „Пирогов”. Там тестват Максимилиан с бърз тест, който дава положителен резултат.

„Казаха, че не могат да ни приемат, въпреки че имат педиатър, защото през юни са затворили COVID отделението за деца”, разказва Боряна.  

Връщат се в Инфекциозна болница, където все пак ги приемат. Оказва се обаче, че там липсва апаратура, с която да следят пулса и сатурацията на бебето.

Над 2400 заразени с COVID-19 за ден

„Вечерта получи много сериозен задух и започна да му посинява устата. Опитаха се да го аспирират на място, но нямаха правилната апаратура. И пак ни изпратиха в „Пирогов”, за да му аспирират носа”, разказва Боряна.  

„Огледано е от педиатри, двамата реаниматори, информирани са всички шефове на всички отделения, които се занимават с деца, включително зам.-директорът е знаел за това детенце в този момент”, обясни доц. Богдан Младенов, началник на Клиниката по детска анастезиология и интензивно лечение в „Пирогов”.

Налага се родителите да търсят помощ от близки и приятели. „Имам познат с медицинско оборудване, който в събота ни набави детския апарат, с който може да му следим постоянно показателите”, разказа Боряна.

На запитване от страна на NOVA от Инфекциозна болница отказаха коментар по случая.

„Колегите от Инфекциозна болница, тъй като детето е показало признаци на дихателна умора, при тях нямат условия за дихателна реанимация. Те са се притеснили, че може да се стигне до това нещо и затова са го изпратили при нас”, обясни още доц. Младенов.  

На следващия ден в събота детето продължава да има проблеми с дишането. От Инфекциозна болница изписват Максимилиан и той отново е транспортиран с линейка до „Пирогов”.

През целия ден в събота Боряна и Макси са в „Пирогов”, след което обаче отново ги връщат в Инфекциозна болница, където ги приемат за втори път.

„Пирогов” има две легла за COVID болни и те са реанимационни, за интубирани болни и то хирургични, понеже нашият основен профил в „Пирогов” е детска хирургия. Ние просто нямаме стационар , в който да гледаме деца с COVID”, обясни дом. Младенов.

На 22 август състоянието на детето се влошава. „Всичко ескалира в неделя когато неговата сатурация падна много, той напълно спря да диша, посиня целият”, разказва майката.

Разполагаме с кадри от болничното заведение, предоставени ни от родителите на Макси, на които се чува и вижда затрудненото дишане на детето. Те пожелаха да не крием лицето му.

Лекарите от Инфекциозна болница, както и близките на Боряна успяват да се свържат със Здравното министерство. Намират експертна група, която успява да им помогнат. След разпореждане от страна на институциите детето е прието в болница "Токуда".

„Пристига при нас в увредено състояние, с доминираща клиника на дихателна недостатъчност. Беше много отпуснато, фибрилно, отказваше да се храни. Клиниката на затруднено дишане наложи да влезе в кувъоз, да се подаде кислород, и да се подпомага дишането с кислородна терапия в първите дни”, обясни д-р Радка Масларска.

Назначена е терапия с антибиотик.

По случая е извършена проверка по сигнал на здравното министерство от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”.  В становището на агенцията изпратено до NOVA е записано, че до 24 август на територията на София не е имало разкрити легла за кърмачета до 28 дневна възраст.  Също към тази дата на нито един етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията не е записано разкриването на неонатологични легла.

4 месеца по-късно Максимилиан е добре.

Със заповед от 24 август 2021 година на здравната инспекция в София са разкрити неонатологични легла за деца с COVID – 19.

От Министерството на здравеопазването съобщиха за NOVA, че е осигурено болничното лечение на всички български граждани с COVID-19, в това число и на новородените деца.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.