Коментар на консултациите при президента от политолога проф. Румяна Коларова и социолога Михаил Мирчев

"Големите проблеми са в самата конструкция на министерствата. Нереалистична е идеята за автономност, защото при сегашната система винаги има силен министър-председател. Позицията дава силни правомощия. Министърът на финансите трябва да е вторият най-силен човек". Това заяви политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "Твоят ден".

По думите й формулата със заместник-министри от всяка една от другите партии не работи. "Това решение да няма зам.-министри от други партии е целесъобразно. Желанието за съветник е защото искат да имат вътрешна информация', коментира политологът.

Мнението й е, че ДПС са направили заявка, че ще подкрепят мнозинството, но това ще си има цена. "Те след това търсят подкрепа за свои специфични интереси", категорична е проф. Коларова. И призова повече жени да получат власт в новия кабинет. "Това говори за избирателност, мачизъм и продължение н стила на президента. Минеков е агресивно властолюбив", каза още тя.

Радев към „Има такъв народ”: Вече доказахте себе си като част от промяната

От своя страна социологът Михаил Мирчев подчерта, че съветниците в министерствата могат да бъдат овластени неофициално. "Продължаваме Промяната" искат в нетехните министерства да има поне един заместник-министър. Въпросът е ще допуснат ли техните партньори да имат заместник-министри в министерствата, ръководени от тях. Кирил Петков поради своята неопитност не го подозира", смята той. 

За него мнозинството няма да е стабилно, защото формациите имат много различни идеологии. "Смятам, че премиерът ще даде феодалното управление на партньорите, за да са доволни, но това няма да проработи", прогнозира Мирчев. И допълни, че големите правомощия на премиера не са проблем, по-скоро проблемът е личностен и капацитетен.

"Кирил Петков и предедателят на НС ще трябва да е учат. Колко обаче ще ги чакаме", попита той. И спомена, че е скептичен, че тази коалиция ще изкара цял мандат.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.