Това лесно може да стане с промяна на закона за съдебната власт, смята председателят на ВАдС

Европейските институции отдавна се произнесоха, че правомощията на главния прокурор у нас са твърде големи и трябва да бъдат коригирани. Това заяви в ефира на „Твоят ден” Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). По думите му Иван Гешев не отговаря на критерии за заеманата от него позиция.

„Ясно си личи неглижирането на главния прокурор към адвокатурата. С конституционни промени, макар и трудно или със законодателни такива, могат да бъдат променени правомощията на главния прокурор. Една от причините да има недостиг на критерии за избор на подобни фигури е, че във ВСС няма достатъчно представители на адвокатурата”, обясни той.

Дерменджиев определи като добра новина наличието на повече юристи и адвокати в новото НС.„38 човека са адвокатите и юристите в парламента, което е около 20%. Това може само да предполага, че законодателната дейност ще бъде на ниво”, коментира още председателят на Висшия адвокатски съвет.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.