Коментар на икономистите Кузман Илиев и Румен Гълъбинов

Инфлацията изпреварва темповете на БВП към момента, може да се очаква успокояване на икономическите показатели в средата на другата година. Около това мнение се обединиха икономистите Кузман Илиев и Румен Гълъбинов в ефира на „Твоят ден”.

„Традиционно първото тримесечие не е най-силното икономически. Необходимо е да се поуспокоят нивата на цените на енергийните международни носители, което ще се случи след зимата. Тогава евентуално може да се очаква успокояване на инфлацията. Към момента имаме изпреварващ темп на инфлацията в сравнение с темпа на БВП. Ако това продължи две поредни тримесечия, ще доведе до безработица”, обясни Гълъбинов.

Важно е да се види какво ще се случи на политическия фронт и какви ще бъдат сигналите към предприемачите, за да се прогнозират бъдещите нива на икономиката. Това каза от своя страна икономистът Кузман Илиев.

„В момента няма инвестиции, а за да се случат те е нужна дългосрочна сигурност. Обсъждат се добри идеи, като вдигане прага на регистрация на ДДС. Проблем в този момент обаче би било вдигането на максималния осигурителен праг. Хазната смята, че това ще доведе до 200 милиона повече, но може да се окаже, че голяма част от родните бизнеси ще се преместят извън страната”, коментира още той.

По отношения на идеите за съкращения в държавната администрация Илиев обясни, че това трябва да се случи, но е важно да се види на базата на какъв анализ и по какъв начин.

„Скептичен съм, че чисто политически това ще може да се понесе. Нека първо се погледне към въпроса с дигитализацията в администрацията”, допълни той. Според Румен Гълъбинов дигитализацията по естествен начин ще пренасочи държавната администрацията, така че тя да бъде под 10% от работещото население на България.

 

 

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.