Проверка е показала, че на този терен може да се строи

"Дворът на болница "Лозенец" е най-подходящ за изграждане на детска болница. Проверихме и се оказа, че може да се строи на този терен". Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг във вторник. Дворът разполагал с над 160 декара терен, на който може да се строи. Той се намира в Южния парк. По темата вече са проведени срещи с различни заинтересовани страни. 

Заради скандала с Детската болница: Кацаров дава Борисов, Ангелов и Ананиев на прокурор (ОБЗОР)

"Проектът за изграждане на детска болница в двора на "Александровска", който беше възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Не може да се изпълни, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране. Ние обаче не сме се отказали от идеята да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото", обясни министърът.

Той добави, че в Плана за устойчивост е посочено, че на същия терен ще бъде поставен протонен ускорител. Той ще е първият в цяла Източна Европа.

 

"Това е уред, който позволява лъчелечение на онкоболни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в Плана за въздушна спешна помощ. Ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортиране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната", заяви Кацаров.

Отчетът на МЗ: Висока детска смъртност и най-малка продължителност на живот у нас сред страните от ЕС

Пред МЗ стои още един въпрос - как да бъде ускорен строежът. Според най-оптимистичните варианти болницата трябва да бъде завършена най-малко след 5 години.

"Затова преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме Правителствена болница. За да може децата да се преместят там, където условията са много по-добри. Трябва да кажа, че този въпрос беше обсъждан в пленарната зала на предишното НС. Всички партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да не се използва само за депутати. Може ли болница "Лозенец" да поеме децата? По наша оценка може. Там има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, че дори и повече. За да се случи това нещо, ще е необходима предварителна оценка, ремонтни дейности и преоборудване. Това ще изисква време", категоричен бе Кацаров. 

 

Според медици от "Лозенец" обаче болницата им няма капацитет да работи като две различни лечебни заведения.

„Нямаме нищо напротив да има детска болница, но без да се съсипе тази сграда”, каза  доц. Йорданка Узунова.

„Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува като многопрофилна, в която може да дойде да се лекува всеки един български гражданин”, коментира доц. Дорина Асенова.

Директорът на "Лозенец" доц. Радосвет Горнев твърди, че терен за нова болница има, но с временното сливане се застрашава статутът на болницата като база за обучение на студенти и център за трансплантации.

Относно медиците, които са изразили опасения, че болница „Лозенец” ще загуби университетския си характер, министърът обясни, че концепцията на МЗ не е такава. „Важно е тя да запази многопрофилния си характер. Аз лично дадох уверение на ректора на Софийския университет, че нашата цел не е да премахваме обучителния процес, а да го надградим. При малкия брой пациенти, които обслужва болницата, казус е колко добре се обучават студентите”, коментира д-р Кацаров.

Той засегна и темата за извършените трансплантации в болницата и подчерта, че от МЗ държат тази дейност да се развива и да продължи, за да могат да се правят трансплантации и на децата. Според здравния министър детската болница ще привлече повече хора към болница „Лозенец”.

По-късно през деня от здравното министерство излязоха с официална писмена позиция:

Във връзка с отправени от медиите въпроси за бъдещето на болница „Лозенец“ правим следното уточнение:

На терена, намиращ се на територията на лечебното заведение, Министерството на здравеопазването иска да изгради национална детска болница. На същия терен ще бъде изграден и протонен ускорител. Предвижда се болницата да разполага с хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортиране на пациенти. Болница „Лозенец“ ще продължи да бъде университетска болница и ще запази многопрофилния си характер. Целта на МЗ е да се надградят съществуващите в болницата услуги. Лечебното заведение ще продължи да извършва трансплантации, а вливането на педиатрията в болница „Лозенец“ ще привлече повече хора към здравните услуги в лечебното заведение. Изграждането на детска болница в двора на болница „Лозенец“ гарантира, че терентът ще бъде използван единствено и само за развитие на медицински услуги за българските пациенти.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.