Коментират политологът Цветанка Андреева и социологът Кънчо Стойчев

Преговорите за кабинет са на финалната права. Днес е вторият ден на консултации на парламентарно представените партии с президента Румен Радев. Според политолога Цветанка Андреева тези консултации обаче са „бутафорно процедурни”.

„Важни са, че препотвърждават някакви отношения. А що се отнася до правителството - явно сглобката върви все по-усилно, все по-уверено, за да се случат нещата. Виждаме, че са заредени поне на публично ниво с оптимизъм”, коментира Андреева.

Според социолога Кънчо Стойчев има две „недоразумения”.  

„Едното е Министерство на държавните предприятия. А защо не министерство на кооперациите?  Нинова го отрече, но не и двамата бивши министри”, каза Стойчев. „Второто е Министерство на климата. Това показва неособено премисляне на нещата и по-скоро една импровизация”, смята Стойчев.

Всички обаче разбирали важността да се състави кабинет, смята Андреева.

„Има огромна обществена подкрепа, знаем колко е важно. Но има и един кръг, който използва тази благоприятна нагласа и се опитва нерегламентирано да участва в бъдещата власт – това е кръгът на президента. Ако се озовем със силови министри от квотата на Радев, значи, че президентът ще има огромното решаващо влияние в този кабинет – финансов министър, вътрешен и министър на отбраната”, подчерта Цветанка Андреева.

Кънчо Стойчев не очаква такъв проблем. Според нето след сформирането на правителство по-скоро всичко ще си дойде на мястото и президентът ще се заеме с обичайните си функции.

Нито един от двамата не смята, че четворната коалиция означава кратко управление.

„Нямат причина да не си изкарат един 4-годишен мандат. Вододел ще има на местните избори”, смята още социологът.

„Сглобката ще е трудна. Но не може да не се отбележи колко сговорчиви са от ИТН. Сякаш от самото начало искаха да участват във властта, без да носят тежката стратегическа отговорност”, коментира Андреева.

Целия разговор гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.