По думите му позицията за зеления сертификат ще бъде изчиствана допълнително

Часове преди първото редовно заседание на 47-ото Народно събрание новата власт се събра и на председателски съвет в търсене на отговор дали народните избранници трябват да имат зелен сертификат. Още преди да влезе Костадин Костадинов от „Възраждане” настоя всички депутати да могат да идват на работа свободно.

 „Например, ако решат да пускат хора, които се харесват само на една част от мнозинството, това е директна пряка дискриминация. Няма как да се наложи”, заяви той.

А след малко повече от час разговори до окончателно решение не се стигна. За сега депутатите ще влизат без зелен сертификат.

„Няма готовност г-н председателят да вземе отношение по темата за зеления сертификат”, коментира Десислава Атанасова – председател на ПГ на ГЕРБ.

Първи председателски съвет в 47-ото НС

Дискусията обаче ще продължи и занапред, но освен „Възраждане” и БСП са против.

„Това би затруднило работата на народните представители. Разбира се, трябва да спазваме мерките  - маски, дистанция и така нататък”, заяви Корнелия Нинова.

Към момента ГЕРБ са единствените, които биха приели подобно ограничение.

 „Ние изразихме нашето становище, че ще се съобразим и в момента се съобразяваме със заповедта, която действа от 2020 г.”, поясни Атасанова.

Най-голям е лагерът на групите, които все още не са взели категорично решение дали според тях народните избранници, трябва да имат COVID документ.

 „Парламентарната група ще реши. Еднолично не мога да кажа. Аз съм ваксинирана с трета доза и призовавам всички да го направят”, обясни

Муккадес Налбант от ДПС.

„Позицията за зеления сертификат ще бъде изчиствана допълнително”, каза Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме промяната”.

„Ще го обсъдим на парламентарна група и тогава ще излезем с единност”, каза Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

От "Демократична България" също не са готови с позицията си.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.