Кои ще са най-важните задачи на депутатите в парламента

Днес депутатите започват ударно работа. Те ще изслушат министъра на културата Велислав Минеков по казуса с вестник „Труд”. След това ще преминат и към правилника си за работа. Остават и въпросите, свързани с коалиционното споразумение за кабинет. 

„Правителство ще има, такава е и нашата нагласа. Детайлите още не са гласувани от отделните партии в „Демократична България”. Докато това не се случи, докато всичко не е уговорено - нещата не са окончателни, но ще има кабинет, според мен”, заяви Мартин Димитров от ДБ.

Вчера от партията обаче изразиха притеснения за развитието на сектор „Сигурност”, както и за идеята всеки министър сам да отговаря за министерството си и да избира заместниците си.

„Така трябва да бъде съставен един кабинет, че когато има повече от една политическа сила, да има взаимен контрол. Има лоши примери от миналото, които не трябва да се повтарят. Взаимният контрол е нещо полезно”, добави депутатът.

Димитров коментира дали народните представители трябва да се допускат в сградата на парламента само със зелен сертификат: „Моето мнение е - задължително, да. Иначе е двоен стандарт”, уточни той.

Иван Иванов от БСП посочи, че е нормално решението да се отложи Националният съвет на партията, тъй като няма окончателен документ. „Мога да кажа, че в тези преговори ние дадохме експертизата и приноса си за изготвянето на текстовете на коалиционното споразумение”, посочи представителят на столетницата.

„Четири политически сили, с различни виждания, с различна политическа ориентация трябва да намерят общия език, така че е нормално и разбираемо в следващите дни и часове да бъде изчистен този документ и да се вземе окончателното решение - оптимист съм в тази посока”, добави Иванов.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров обясни, че коалиционното споразумение е готово и е изпратено към партньорите. „Сега изчакваме да минат техните вътрешни процеси на одобрение, за да бъдем готови да поискаме и да получим мандата от президента”, посочи той.

„Добрият диалог продължи последните няколко дни и всички недоразумения вече са изчистени. На ход са коалиционните партньори. Следващата седмица е реалистичният вариант за готов кабинет и да получим мандат още тази седмица”, допълни Гюров.

За разпределението на министерствата той каза: „10-4-4-3 е схемата, която е лансирана в медиите. Аз няма да я коментирам в момента от уважение към вътрешните процеси на одобрение на нашите партньори. Изчакваме да минат тези гласувания, за да коментираме и да представим официалния вариант”, уточни представителят на ПП.

Коментар той направи и за зеления сертификат за депутати. „Все още няма решение, то не е взето. Нашата позиция е ясна - ние мислим, че Народното събрание трябва да е една институция, която дава пример за цялата държава и предвидените противоепидемични мерки трябва да важат за всички в цялата администрация”, смята Гюров. 

Приоритетите в Народното събрание

„Това Народно събрание много бързо трябва да избере комисии и да започне подготовката по приемането на бюджета. Вероятно ще се забави и ще бъде приет през януари, но хората не трябва да усетят сътресения. Трябва да има продължаване на антикризисните мерки, трябва да се предприемат действия да не поскъпва токът за битовите потребители, а небитовите да бъдат компенсирани. Така че време за губене няма”, посочи Димитров.

„Не правим разлика като политическа сила от това, което заявяват партиите, очакващи да съставят правителство. А именно - най-неотложните проблеми - преодоляване на тази социална, икономическа и здравна криза. Изключително важно е да подчертая - не бива да се допуска поскъпването на тока за битовите потребители, тъй като това ще се отрази изключително негативно върху тях. Най-важната задача, както каза и г-н Димитров -сформирането на комисиите и започването на работата по бюджета за догодина”, смята Иванов.

„Ние изразихме желание да бъдем конструктивна опозиция и ако колегите имат нужда от помощ - да помагаме. Не с гласуване и не с кворум само, но и с експертиза, съвет, с добро отношение. Оттук нататък дали това наше желание ще се осъществи зависи от управляващото мнозинство”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Днес започваме с гласуване на временна комисия за правилника за дейността на Народното събрание. Получаваме вече предложения от различните партии как това трябва да изглежда. Днес ще гласуваме състава ѝ. За да преминем най-бързо към сформиране на постоянни комисии - за бюджет, правна и за здравеопазване, които са особено важни”, обясни Гюров.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.