Бъдещите партньори изчистиха разногласията

Ново напрежение в коалицията, която трябва да излъчи редовно правителство на България. Рано тази сутрин лидерите на преговарящите партии се събраха извънредно в Народното събрание заради несъгласие на БСП с част от текстовете.

Малко по-късно бъдещите партньори обявиха, че разногласията са изчистени и предстои споразумението да бъде подписано. БСП събира утре Националния си съвет, за да даде мандат на Корнелия Нинова за подписване на документа. „Да, България” вече даде такъв мандат на Христо Иванов.

NOVA разполага с финалния текст на споразумението, което четирите партии ще подпишат. То потвърждава разпределението на силите между тях. Структурата на Министерския съвет ще е разпределена на принципа 10:4:4:3.

„Продължаваме Промяната” ще посочи кой да бъде премиерът на страната - това ще е Кирил Петков, който ще има и петима вицепремиери.

ПП като мандатоносител ще има двама вицепремиери - един от тях ще е Асен Василев, който ще отговаря за финансите. Освен това той ще е и вицепремиер по еврофондовете. Вторият им вицепремиер ще е Калина Константинова, отговаряща за ефективното управление. Третият вицепремиерски пост е за Корнелия Нинова. Дали обаче ще е тя - окончателно ще реши Националният съвет на левицата.

„Демократична България” ще бъдат представени от Борислав Сандов, който ще е вицепремиер и министър на околната среда и водите. ИТН ще разчита на Гроздан Караджов, който ще е и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Четири дни след първата чернова – нови промени в коалиционното споразумение доведоха до спешна лидерска среща по искане на БСП. „Ние имахме забележки по законодателната програма за социалната сфера”, обясни Корнелия Нинова.

След два часа разговори картината се подреди и всички се усмихнаха. „Финалните текстове са готови. Живот и здраве, ще имаме, надяваме се, напълно оторизирано коалиционно споразумение утре до края на деня”, коментира съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев.

Нинова: Постигнахме съгласие за споразумението, предстои решение на НС на БСП

„Уточнихме всичко в законодателната програма”, добави лидерът на БСП.

„Няма нито една тема, която да бъде препъни камък, да променя нещо фундаментално”, посочи съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Всяка една страна трябваше внимателно да преразгледа споразумението. В края на краищата - всеки си слага подписа, всеки иска да бъде спокоен. Успяхме да постигнем съгласие за всичко, така че няма никакви проблеми”, обясни Ива Митева от „Има такъв народ”.

За да се стигне до самите подписи, партиите в бъдещата коалиция ще изчакат само още една стъпка - БСП да каже окончателно „да“. Тогава идва ред и на имената в новата власт.

Асен Василев: Финалните текстове на споразумението са готови

Готов да остане във властта е служебният премиер Стефан Янев. Но като министър на отбраната. „По-скоро да, но зависи от това какви ангажименти са предвидени в този сектор, според споразумението. Нека да кажа, че съм имал предварителен разговор”, обясни той.

Още един представител на служебното правителство вероятно ще запази кабинета си - Бойко Рашков. „Не зная дали ще получа такова. Ако получа, ще мисля внимателно”, уточни силовият вицепремиер.

И без чаканото „да“ на БСП, от „Продължаваме промяната“ са сигурни – ще успеят да направят правителство. „Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите 4 години”, коментира съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

Ива Митева за споразумението: Успяхме да постигнем съгласие за всичко

Във финалния вариант на коалиционното споразумение, с което NOVA разполага, ясно са разписани приоритетите и политиките на новата власт. Всеки министър сам ще избира заместниците си. За по-голяма сигурност мандатоносителят и другите три партии ще изпратят свой съветник в отделните ведомства. Сериозно разместване има при държавните предприятия, като по-голяма част от тях отиват в ръцете на вицепремиерите и министрите от „Продължаваме Промяната“.

За свои основни цели бъдещите управляващи са записали преамбюл на споразумението - страната ни да е свободна, силна и просперища. Както и да задава модела за успешна борба с корупцията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.