Анализ на политолозите Слави Василев и Татяна Буруджиева и журналиста Виктор Иванов

"Ще имаме различно правителство с капацитет да направи много полезни неща за нашето общество и за държавата и е възможно да управлява много повече, отколкото му предвещават", това каза в "Твоят ден" политологът Слави Василев.

Според него разликата между сегашните преговори за правителство и тройната коалиция е, че тогава не е имало никакво споразумение. Второто е, че ДПС не е във властта, а тя била спойката между НДСВ и БСП.

"За тройната коалиция бяха нужни два месеца, за да се случи. В момента имаме нормални преговори между партиите и това може още да продължи, като в това няма нищо лошо. Колкото повече неща изяснят, толкова по-добре и по-малко проблеми по-късно", заяви журналистът Виктор Иванов.

Той вижда подводни камъни за настоящата коалиция в това, че вицепремиерът с много правомощия Асен Василев е изключително десен човек и много ясни виждания какво иска да направи, а срещу него са социалистите, които стават все по-леви.

Въпреки това Виктор Иванов смята, че по-опасни за стабилността в тази четворка са от "Демократична България", защото никога не се знае кога някой от лидерите накъде ще се обърне и именно Атанас Атансов предупреди, че "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.

Слави Василев добави, че всички партии в коалицията ще държат на стабилността в нея, защото без една от тях нищо няма да се случи. 

Политологът Татяна Буруджиева е убедена, че правителство ще има и тя се надява то да работи много по-бързо и ефективно от предхождащите.

"Хората очакват промени. Преди 30 години ни водеше тезата да разрушим всичко старо, сега младите се интересуват повече от собствения си живот, те очакват проблемите с корупцията и престъпленията да се случват по нормалния ред - чрез отговорните институции, което е нормално", добави тя.

Според нея "Продължаваме промяната" все още не е политически субект и тепърва ще показва политическото си лице. 

"В коалицията има проблем - напреженията в партиите са видни, но основният проблем е липсата на опит и коалиционна култура", смята политологът.

Буруджиева бе категорична също, че депутатите трябва да влизат със зелен сертификат в парламента, защото те не са с нищо по-различни от останалите граждани, които са длъжни да изпълняват издадените заповеди от здравните власти .

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.