Очаква се и подписване на коалиционното споразумение за новото управление на страната

Първи парламентарен контрол в 47-ото Народно събрание. На въпроси и питания на депутати отговарят министрите Георги Панайотов, Стойчо Кацаров, Виолета Комитова, Даниела Везиева и Андрей Живков.

На въпрос на Христо Гаджев колко са жените военнослужещи, които  заемат командни длъжности, и колко жени са преминали генерал-щабна академия за подготовка за висши офицери, министърът на отбраната посочи, че жените военнослужещи са 4606 или 17% от общия вид военнослужещи.

„Това е един от най-високите проценти в НАТО, втори или трети сме по процент. На командни длъжности са назначение 697 жени, което 10% от общия брой. Във висшите учебни заведения също има командири, които са жени. Нормативната уредба, която регламентира изпълнението на военна служба, не съдържа ограничения или нарочни изисквания за заемане на длъжности за мъже или за жени”, обясни Панайотов.


Снимка: БГНЕС

Според депутата от ГЕРБ обаче имало "стъклен похлупак", както и критерии, които на практика дискриминирали жените военнослужещи. Министърът обаче цитира данни от изследване, според които имало случаи на положителна дискриминация - тоест жените да имат повече права.

 

От ГЕРБ зададоха въпрос и към здравния министър Стойчо Кацаров относно щадящите тестове на учениците. Според Асен Балтов образецът на договора за доставка е променен. Той попита и след колко време след договорения срок са доставени тестовете.

„Неустойката е променена на 5%, за да се защити държавният интерес. Защото при първата покана някои фирми сключиха договори, но не доставиха тестовете. Изискването за 75% срок на действие е стандартно. Намалихме три пъти прогнозната цена на тестовете. Постановлението на МС ни даде средства за закупуване на 1,5 млн. теста. Ние договорихме три пъти повече със същите пари – 4,7 млн. теста. Държавата само е спечелила от договорените поръчки”, обясни пред депутатите Кацаров.

Според Балтов здравният министър е отхвърлил договори с фирми, които са предлагали цена на теста между 2,20 и 2,50 лв. и вместо това са сключени договори за по-малко тестове на цена от над 3,50 лв. Депутатът от ГЕРБ подчерта, че думите му са потвърдени от бившия заместник-здравен министър д-р Димитър Петров.  Балтов твърди още, че по този начин Кацаров е ощетил държавата с над 1 млн. лв. Здравният министър обаче отрече твърденията му, заявявайки, че разпространява лъжи.


Снимка: БГНЕС

„Личната ви неприязън, затова че ви уволних за масови нарушения и злоупотреби в „Пирогов”, които са предоставени на прокуратурата и МВР, не бива да стават обект на обществени дискусии по такива важни въпроси. Запазете тези лични чувства за вас и не ги излагайте пред народните представители, защото излагате само себе си. Що се отнася до тестовете – няма нужда да ми цитирате медии. Всички протоколи са публикувани. Процедурата е проведена при пълна прозрачност, цените са три пъти по-ниски. И са доставени в срокове, благодарние на което учениците се върнаха обратно в клас. Да не се връщаме назад и да припомняме колко време учениците не бяха в клас, не искам да ползвам това като алиби. Тези хора, които упреквате, положиха огромни усилия, направиха всички възможно”, отвърна здравният министър.

Днес трябва да стане ясно и ще успеят ли бъдещите коалиционни партньори да подпишат споразумението. След спешна лидерска среща все пак се стигна до финален вариант на документа. Разпределението на силите в следващата власт е 10/4/4/3. Кандидат за премиер е Кирил Петков от "Продължаваме промяната", той ще има петима вицепремиери. Двама от "Продължаваме промяната", Асен Василев и Калина Константинова, един от БСП, като това се предполага, че ще бъде Корнелия Нинова, Борислав Сандов от "Демократична България" и Гроздан Караджов от ИТН.

Преди подписването на Национален съвет БСП окончателно трябва да каже "да" за участието но партията. Това предстои да се случи.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.