Коментар на Николай Хаджигенов, Стойчо Стойчев и Мира Баджева

Ще бъде ли стабилна четворната коалиция? Какви са капаните пред бъдещото управление? На какви компромиси са готови партиите, за да има кабинет? По тези теми дискутираха в ефира на „Здравей, България” адвокатът и бивш депутат Николай Хаджигенов, политологът Стойчо Стойчев и журналистът Мира Баджева.

„Виждаме доста плавно и кротко преминаване и изчистване на проблемните пунктове, при това и доста умно.  Виждаме неща, които са на принципа на бизнес управлението, за които знам, че работят”, коментира журналистката, която сподели, че е очаквала по-остри преговори.

Бившият депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме!” посочи, че този процес продължава вече половин година и чак сега е дало резултати.

„Изключително бързо и без особени трусове. Има нов играч, който безспорно е умен. Бизнес подходът в политиката е нещо чудесно, точно както практикуващите юристи внесоха правила от практиката в правните комисии в парламента. Всичко останало е някаква суха теория, която може би работи, обаче партиите 30 години се джафкат по този начин, което е глупаво. Имаме нужда от нещо свежо, нещо отвън и нещо работещо, с което аз съм ок”, коментира Хаджигенов.

Според Стойчев колкото повече партии са в управлението, толкова по-важен е парламентът, спрямо Министерския съвет.

„Аз гледма по-изострено върху състава на мнозинството, принципите, върху които ще се изгради, върху работата и как тя ще бъде регулирана в бъдеще, а не толкова върху министрите и правилата, по които ще се назначават политическите кабинети. Всички тези неща са важни, но не толкова важни по отношение на същината на управлението. Тя ще бъде в парламента и тежестта ще бъде там. Договорките между политическите лидери на партиите, които формират мнозинството, ще се случват в парламента, надяваме се, пред погледа на гражданите”, коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.