Тя цитира проф. Витанов, според когото COVID „ще го мислим догодина”

В България няма случаи на Омикрон. Това потвърди в студиото на „Здравей, България” вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.

„Това е относително логично. Виждаме, че заболеваемостта спада. Практически Южна Африка откри Омикрон, когато заболеваемостта започна доста рязко да се качва. Нека не губим здравия си разум и да продължим с маските и дистанцията”, призова специалистът.

Относно разпространението на COVID-19 тя цитира математика Николай Витанов, според когото вируса ни дава отсрочка до празниците и „ще го мислим догодина”.

Вирусологът коментира и статия, според която вирусът не е променил своя рецептор. Това означава, че всички лечения и профилактики, насочени към S-протеина, ще са приложими. „Не става въпрос за нов щам, а за вариант”, уточни доц. Гломб.

Проучването показало и още: „Установява се, че тези, които са преболедували, без да са ваксинирани, имат относително нисък неутрализационен титър на антителата. Тоест, неутрализират вируса в ниска степен. 40 пъти по-малко от изходния вариант. Хората, които са преболедували и ваксинирани, го неутрализират в по-добра степен и това е светлина в тунела”, заяви тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.