Кандидатът за премиер е Кирил Петков

Подписи под споразумението вече има и е ред за имената в новата власт. Те все още не са обявени официално, но е сигурно, че кандидатът за премиер е Кирил Петков. Той ще разчита на петима свои заместници. С ресор „Еврофондове и финанси” на „Дондуков“ 1 ще влезе Асен Василев от „Продължаваме промяната“. За ефективното управление ще отговаря Калина Константинова, отново от партията мандатоносител.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова влиза в изпълнителната власт и като министър с ресор „Икономика и индустрия”.  На вицепремиерски стол се очаква да седне и Борислав Сандов от „Демократична България“, той ще е и министър на околната среда и водите. „Има такъв народ“ изпращат във властта Гроздан Караджов. Той поема и поста на регионален министър.

Трима представители на служебната власт се очаква да запазят кабинетите си. Премиерът Стефан Янев ще поеме Министерство на отбраната. Бойко Рашков остава начело на силовото министерство, а за образованието ще продължи да отговаря Николай Денков. И тримата ще са от квотата на „Продължаваме промяната“.

От партията изпращат в Министерския съвет още Даниел Лорер с ресор „Иновации и растеж”, Николай Събев като министър на транспорта и съобщенията и Тодор Мечкарски, който да отговаря за културата. Последно със здравната криза се очаква да се бори проф. Асена Сербезова, която е председател на Фармацевтичния съюз.

 БСП получава четири кабинета в следващата власт. Oсвен вицепремиерския пост те изпращат Христо Проданов като министър на туризма, Георги Гьоков ще отговаря за социалната политика и Иван Иванов за земеделието.

Четири са местата и за „Има такъв народ“ – енергиен министър Александър Николов, Радостин Василев за министър на спорта. До последно ще се запази интригата около името на новия министър на външните работи. Като спряганите имена са две -  Димитър Гърдев или Теодора Генчовска. 

Освен вицепремиер от „Демократична България“ ще изпратят в правителството Надежда Йорданова, като правосъден министър и Божидар Божанов, който ще отговаря за новия ресор – „Електронно управление“.

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.