Първите 100 дни ще бъдат важни за новото управление, смята политологът

Битката в България за промяна на властта и за превъзмогване наследството на Борисов минава през много фронтове. Това каза в ефира на „Офанзива” политологът Слави Василев. По думите му част от това са проблемите с в. „Труд” и централата на ПП ГЕРБ.

„Ако служебният кабинет беше предястието, сега следва основното. Предстоят интересни неща в новата управленска коалиция. Важно е през първите 100 дни да се види защо беше необходимо да се обърне страницата „Борисов” и да се възстанови държавността. Резултат ще има, ако новото правителство изнесе конкретни данни за корупционни схеми на бившето управление. Може би именно заради това и Бойко Рашков запазва поста си. Не прогнозирам и други кадрови промени във вътрешното министерство”, обясни Василев.

Политологът прогнозира, че ще видим държавния глава в нова роля.

„Той няма да разчита само на словото, което досега се сблъскваше със стената „Борисов”, тя вече е преодоляна. По всичко изглежда, че следващият министър-председател ще бъде негово. Влиянието на Румен Радев ще бъде по-сериозно от това, което сме свикнали да наблюдаваме. Ще има и морално влияние с конкретна политическа насоченост, тъй като именно той насърчи промяна в политическия модел. Промяна, която беше припозната от обществото. Радев ще има сериозна роля да крепи започналата промяна”, каза още Василев.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.