Това обяви на брифинг говорителят на СГП

Прокурори от Софийската градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебно производство, свързано с източването на милиони от АМ „Хемус”. Това обяви на брифинг в неделя говорителят на СГП Десислава Петрунова.

По данни на Прокуратурата вчера наблюдаващ обвинител са били извикани в сградата на ГДБОП. Там им е обяснено, че единственият обвиняем по случая - Борислав Колев, е поискал да даде обяснения. При пристигането си обаче мъжът заявил, че е дошъл по настояване на адвоката си. Въпреки това разпитът е проведен, заявиха от държавното обвинение. От защитата са настоявали за по-лека мярка, което според прокуратурата може да доведе до оневиняване в бъдеще. Освен това е настоявано още през януари да падне забраната на Колев да напуска страната. След като прокурорите отказали да направят такова нещо, последвал скандал между тях и шефа на ГДБОП. 

Десислава Петрунова разказа подробно какво точно се е случило.

„Разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на екип от трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура. По иницатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемият Борислав Колев за срок от 72 часа. На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискано от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл. Непосредствено след внасяне на искането в прокуратурата е била проведена среща между двама наблюдаващи прокурори, разследващи органи и работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото. Това трябва да стане в присъствието на прокурор. На следващия  ден – този петък, в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемият в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит", разказа Петрунова.

ЗАРАДИ АМ "ХЕМУС": Борислав Колев се изправя пред Софийския градски съд

Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор е получил обаждане от ръководителя на разследващите органи. По думите на Петрунова той отново е потвърдил, че обвиняемият иска да даде показания само пред прокурор. Той се е срещнал с разследващите органи по делото в събота. Самият обвиняем обаче се отказал от намеренията си и заявил, че не знае защо е извикан. 

Кой е заподозреният за получаване на милиони за „Хемус”

„Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебните договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях", поясни говорителят на СГП Десислава Петрунова.

Спряха съдийските права на задържания при разследването за „Хемус”

Образувано е досъдебно производство за опит за склоняване на прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Предвижда се лишаване от свобода от 1 до 6 години, допълниха от прокуратурата. От държавното обвинение заявиха, че вероятно шефът на ГДБОП Калин Стоянов ще бъде разпитан по случая.

По-късно през деня стана ясно, че Прокуратурата обмисля възможността служители от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" да бъдат подложени на детектор на лъжата. Новината обяви районният прокурор на София Невена Зартова.

Темата коментира и главният прокурор Иван Гешев. 

„Не става въпрос за война между МВР и Прокуратурата, поне не от наша страна. Води се война срещу Прокуратурата. Интерес от нея имат само престъпниците. Цената за това ще платят българските граждани. За пръв път виждам такъв безпрецедентен натиск върху прокурори. Днес са те, утре ще са съдиите, други ден българските граждани. Чух, че служебният министър Бойко Рашков казал, че това е професионален конфликт. Това не е така. Това е незаконен, неправомерен натиск върху магистрати. Явно някои хора така възприемат основните европейски принципи и стандарти. Независимостта на българските магистрати трябва да бъде непрекъснато отстоявана. Ние ще работим само и единствено в интерес на гражданите", каза той. 

След обвиненията от страна на прокуратурата Бойко Рашков направи изявление. Пред журналисти той заяви, че не може да си представи как служител в МВР би повлиял на действията на разследващ орган. 

„Нека да погледнем ролята на прокуратурата в тези събития. Тя активна роля ли играе? И има ли някакво значение обстоятелството, че между бившия министър председател (до април тази година) и последните двама главни прокурори, включително Иван Гешев, е имало толкова тесни връзки, че от независима, Прокуратурата е станала прекалено зависима?", заяви той. 

На въпрос ще настъпят ли промени в някои парламентарни групи заради разследването Рашков заяви следното:

„Има доказателства, които най-вероятно в близко бъдеще, ще дадат основание да се предприемат такива действия”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.