Разговор със създателите на „Антикорупционният фонд” Николай Стайков и Бойко Станкушев

Държавният департамент на САЩ отличи журналиста Николай Стайков и още 11 души от целия сват за лидерство и кураж в борбата с корупцията. Едно от последните разследвания на Стайков „8-те джуджета” разказва за брутални схеми за завземане на бизнеси. Наградата обаче коства не малко на журналиста.

„През 2014 година бях подложен на изключително жестока атака. Причината беше разследване и стартирало разследване след това на КТБ. Започна остра медийна атака срещу мен. Имаше редица институционални проверки и много лъжливи медийни публикации. За щастие имах подкрепата на колегите си”, споделя Стайков.

По думите му страната ни има историческия шанс да разчисти нередностите в съдебната система и антикорупционните органи.

„Има натиск на глобално ниво за справяне с проблема. Корупцията вече се възприема като глобална заплаха. Сега имаме шанс да променим нещата”, коментира той.

Нередностите в корупцията у нас са добре познати на голяма част от хората, без значение от социалния им статут. Това каза от своя страна журналистът Бойко Станкушев. По думите му дефицитът на справедливост произлиза от некадърния мениджмънт в съдебната система, особено в Прокуратурата.

„Абсолютно нищо не се прави в тези структури. Занимават се с всичко останало, не и с това, което им  е разписано по закон. Новите избраници в парламента трябва да са в синергия с гражданите и с медиите. Крайно време е самите медии да ревизират мълчанието си”, допълни той.

Станкушев е на мнение, че разпространяващата се корупция по цял свят, особено в постсоциалистическите страни, създава риск за глобалната сигурност.

Антикорупционният фонд връчи наградите за разследваща журналистика „Червената линия”. Голямото отличие получи  разследване за болница „Лозенец”. Награди получиха множество млади журналисти, сред които и от NOVA.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.