Обсъждани са детайли от бюджета, съобщи министърът на културата

Министрите от служебния кабинет се събраха на извънредно заседание, научи NOVA. Според министъра на културата проф. Велислав Минеков те са обсъждали детайли по бюджета с финансовия министър.

От пресслужбната на кабинета съобщиха, че е приет доклада на министъра на финансите относно напредъка по съставянето на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г. Докладът касае актуалното състояние на подготовката на законопроекта за държавния бюджет за 2022 г. и актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г., като мотиви към него.

В доклада е посочена и необходимостта от преустановяване на съгласувателните процедури по законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и по другите проекти на актове на Министерския съвет, свързани с него. 

Според прессъобщението, служебните министри са решили да се увеличат дяловете на страната ни във внесения уставен капитал на Международната инвестиционна банка, утвърдени са разходите за командировки в страната за третото тримесечие на 2021 г. Правителството е одобрило и допълнителни трансфери към общините за компенсиране на приходите от данък върху таксиметровите превози.

Като за последно – служебните министри се събраха на „Дондуков“ 1. За извънредно заседание макар и в неделя вечер.  

„Има няколко неотложни точки, останали от минали заседания. И тъй като утре ще става предаването на властта, днес трябва да се осъществят”, обясни министърът на външните работи Светлан Стоев.

Последните си часове във властта служебното правителство отдели на парите за следващата година.

„Нищо особено, обсъждахме пак бюджета. Финални корекции”, посочи културният министър Велислав Минеков.

Така - докато старите министри са на финалната права, то новите вече са на старта.

„От 1944 година насам този, който утре ще бъде утвърден за здравен министър, ще бъде номер 33. Средно някой беше направил класация, че се задържат около 400 дни. Смятаме нещата да се стабилизират не само в сектор „Здравеопазване”, но и в останалите”, кандидатът за министър на здравеопазването Асена Сербезова.

А добрият тон на приемственост беше спазен. Поне в ефира на NOVA. На този фон – от опозицията ще дадат сериозен отпор при гласуването на новата власт.

„Не можем да подкрепим кандидат за министър-председател, който категорично е нарушил Конституцията и това е доказано от Конституционния съд. На второ място не можем да подкрепим правителство, което е политически Франкенщайн, създадено от партии без ясна идеология”, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. От ГЕРБ не харесват и някои от бъдещите министри. Като например Бойко Рашков, който запазва креслото си във вътрешното министерство.

„Те ще си имат някакъв повод да не подкрепят, защото иначе тяхното противодействие на промените, които ще се извършат, предприемат или пък действията на самото правителство, те няма как да оправдаят пред българската общественост. Ще се опитват да се оправдаят с една личност, каквато съм аз”, смята силовият министър.

Като участник в бъдещата власт, от БСП са убедени, че правителството ще има успех.

„Първата задача на правителството е да спрем корупцията” закани се Георги Свиленски.

Така 18 часа ни делят от отговора на въпроса - ще получи ли проектокабинета "Петков" подкрепата и на депутатите.

А в първия ден на новата седмица политическите новини ще се прехвърлят от парламента на  „Дондуков” 1 и на „Дондуков 2”. Президентът Румен Радев ще се срещне със служебните си министри, а след това се очаква в Министерския съвет официално да бъде предадена властта в ръцете на новите управляващи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.