Към политическите си назначения се връщат Веселин Методиев, Костадин Ангелов и Николай Цонев

Бившият министър на образованието Веселин Методиев на няколко пъти отказва предложение за поста.

„Обадиха ми се по телефона, че Савов, Костов и Мозер разговарят на „Раковска” и ме канят да отида. Костов поиска да помогна в съставянето на структура на правителството, тъй като имам тази компетенция. По-късно Савов ми сподели, че има и още нещо, за което ме викат и Костов искал да разговаря с мен. Отказах и на него. Исках да бъда парламентарист. Накрая се стигна до разговор с Костов, след който вече приех”, разказва той.

Методиев обясни, че е приел предложението, поради чувство на отговорност. С решението му обаче не са съгласни близките му.

„Консултирах се с близките ми, бяха против, особено жена ми. Притесняваше се за здравето ми. Тогава обаче бях убеден в парламентарната демокрация и в нейните ценности”, допълни той.

Решението за министерски пост е взето много лесно пък от министъра на отбраната Николай Цонев.

„Нито за секунда не се колебах. Това беше върхът на политическата ми кариера. Обади ми се човек на Царя и ме покани. Въпреки последствията и драмите около моето отстраняване, не съжалявам. Това беше политическо разчистване на хора”, разказва той.

Към предложението да заеме поста министър на здравеопазването се върна и Костадин Ангелов.

„Пътувах към „Александровска” болница и ми се обади премиерът Борисов. Каза ми, че ситуацията в страната е трудна и, че аз имам качествата да помогна на здравеопазването. Мнението, което надделя беше, че такава криза като COVID вълната, се случва веднъж на сто години и имам уникална възможност да бъда полезен. За мен това беше предизвикателство, което приех, въпреки личните негативи, които знаех, че ще понеса”, обясни още Ангелов.

Родни журналисти пък издават наръчник „Как се става министър в България”, събиращ най-интересните истории от политическите назначение от близкото минало.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.