Очаква се новото поскъпване да влезе в сила от януари

Ново поскъпване на тока и парното от януари. Това предвижда енергийният регулатор у нас. Докладът с предложения за промените в цените дойде в деня, в който новото правителство положи клетва. Запазването на цените за бита е сред основните приоритети на новия кабинет.

Предвиденото увеличение е с над 11% за тока и почти 13% за парното. Предложенията обаче не кореспондират с намеренията на новото правителство да няма промяна на цените са бита. За това от кабинета вече са взели мерки, увери премиерът Кирил Петков и заподозря умисъл.

„Наистина ме изненада, че в деня в който се заклех, излезе тази новина. Ние обаче сме тук, за да се справяме с проблемите. Дали сме си 24 часа, за да направим анализ на предложението им. Ще вземем ясни мерки, за да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение”, обясни Петков.

КЕВР предвижда поскъпване на тока с 11,5%

В първия работен ден на кабинета от бизнеса поискаха увеличаване на компенсациите заради продължаващото нарастване на цените на електроенергията.

„Те са безпрецедентно високи за цялата история на страната. Не е имало такъв ръст от 4-5 пъти за една година”, каза Васил Велев от АИКБ.

„Държавата е само един преразперделител на средства. От тази гледна точка бизнесът е приоритет да има достъп до добри нива, но по-важното е да видим дали не може наистина да намалим отчасти цената на тока през по-добър контрол върху разходната част в системата”, заяви Петков.

Булгаргаз иска 14% по-скъп газ от януари

Наред с електроенергията, сред предложенията на КЕВР са рязко покачване на цените на парното, като за столичани това ще е близо 1/3 или 30 на сто. Според експерти шоковото поскъпване за бита може да бъде овладяното и без законови промени.

„Според мен начинът е да се увеличи енергията за регулирания микс. Това, което дава атомната централа, да се увеличи с около 2 милиона мегават часа и да се намали съответно на двете американски централи същата формула”, обясни енергийният експерт Еленко Божков.

Според специалисти КЕВР е успяла да задържи цената на по-ниски нива от реалните пазарни стойности.

„Живеем в много особени времена, в които наблюдаваме изключително високи и неочаквани повишения на цените на природния газ и електроенергията в цяла Европа. Тоест, КЕВР до някаква степен си върши работата като регулира цената нагоре, защото все пак по веригата ще има много губещи предприятия”, обясни експертът Мартин Владимиров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.