Правителството се зае и с първата неотложна задача

Борбата с бедствията и цената на тока са първите задачи на новото правителство. Това стана ясно при учредително заседание на кабинета днес. Министрите приеха промени в Устройствения правилник на правителството, а премиерът Кирил Петков разказа за приоритетите пред медиите. Очаква се още утре държавата да излезе с план за действие, така че цената на тока за бита да не скача от януари.

Новите министри не изчакаха сряда, когато трябваше да се проведе редовното им заседание и се събраха извънредно, за да обсъдят спешните задачи пред властта. Бяха откроени три основни приоритета.

Още от утре ще се свика кризисен щаб, на който да се направи план за помощ на пострадалите от наводнението в Южна България. Като втори приоритет новата власт си постави за цел да овладее цените на тока и парното за бита. Третата задача, откроена от кабинета, е ваксинацията и зеления сертификат.

Петков: Ще анализираме защо КЕВР вдига цените на тока

Точно в 12 ч. новите 20 министри се събраха за първото заседание. „Някои казваха, че ще имаме 100 дни спокойно време. Оказа се, че имаме един следобед или една вечер - снощи”, каза премиерът.

Така кабинетът се зае и с първата неотложна задача - държавата да се погрижи за пострадалите от бедствието в Южна България. „Още утре ще свикаме областните управители на три общини – Благоевград, Смолян и Кърджали, за да ни дадат точна и ясна представа на всички щети, които са се случили, и да направим план за най-бързата помощ, която да им се даде”, посочи Петков.

До два дни ще стане ясно и дали държавната администрация ще ходи на работа само със зелен сертификат. „Първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет. След това ще погледнем как този пример може да бъде разпространен в цялата държавна администрация. Въпросът е да го направим максимално ефективно, така че резултатите да бъдат реални и позитивни, а не да влезем в юридически спорове”, коментира още министър-председателят.

Петков: Първата ни задача са наводненията, втората - ваксинацията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Правилата обаче няма да важат за гражданите, които ще влизат в сградите. „Всички се обединихме, че държавната администрация трябва да бъде под същия аршин, както и бизнесът. Държавната администрация трябва да обслужва своите клиенти, но хората, които работят в държавната администрация, трябва да са солидарни с бизнеса и да се повиши нивото на ваксинация”, обясни Петков.

В най-скоро време трябва да стане ясна и позицията на страната ни за влизането на Северна Македония в Европейския съюз. „Ние ще вземем, разбира се, позицията, която от една страна обслужва най-добре българските интереси, но от друга - е в синхрон с Европейския съюз”, заяви премиерът.

Двете държави ще обсъждат спорните точки в няколко работни групи. Ангажиментът е потвърдил и македонският премиер Зоран Заев.

Днес кабинетът официално промени устройството на администрацията си. Тя ще се състои от министър-председател, петима вицепремиери и 20 министри. Следващото заседание на правителството се очаква да се проведе в четвъртък.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.