Заради проблема движението беше блокирано

Товарен влак дерайлира в района на гара Мездра. Инцидентът е станал късно снощи. 5 от общо 24 вагона излизат от релсите и блокират движението в двете посоки. Работата по освобождаването на железопътното трасе продължи до 6 часа тази сутрин.

Влак дерайлира в Кърджалийско

Товарният влак се движел по линията Русе - Враца. Машинистът на композицията Георги Николов твърди, че не е допуснал грешка. „Нямаше нищо нередно по влака. Всичко си беше нормално. Нямам коментар, води се разследване”, каза той.

От НКЖИ също търсят причината влакът да излезе от релси. „Все още не можем да кажем. Имаме само дерайлиране. От тук нататък ще има разследване”, заяви изпълнителният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски.

Часове по-късно стана ясно, че причина за инцидента е внезапно появил се технически проблем във вагон, намиращ се в средата на композицията.

„Установи се, че на 13 вагон бандажната гривна на дясното колело е превъртяла и при дерайлирането се е засукала на 180 градуса”, каза инж. Бойчо Скробански – зам.-председател на УС на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Аварията блокира движението на влакове. Пътниците от бързия влак от София трябваше да чакат с часове.

От БДЖ осигуриха извозването на пътниците. След 6 часа блокада, рано тази сутрин движението на влакове беше възстановено. Изместването на всички вагони на дерайлиралата композиция се оказа трудна задача за аварийните екипи. По-сложно се оказа отстраняването на щетите по самата железопътна линия. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.