При инцидента загинаха трима души

Необитаем продължава да е жилищният блок в Благоевград, в който миналата седмица избухна пожар, отнел живота на трима души. Все още не е готова експертизата, която трябва да покаже състоянието на сградата. Семействата, които все още не могат да се приберат в домовете си, са принудени да живеят при свои близки. 

Еднократна финансова помощ за засегнатите от пожара в Благоевград

„Живея на втория етаж. Няма ток и вода. Не става за живеене”, каза живеещ в блока.

„В моя апартамент всичко е напукано. Подът е подпухнал от високата температура. Мебелите ни са черни. Инженерите от общината ни обясниха, че сградата е опасна за живеене между 7 и 8 етаж”, каза друг жител на сградата.

Един от героите в нощта на пожара е Михаела – жената, която изтича до пожарникарите и прегърна едно от новородените близначета, за да го предаде в ръцете на лекарите. 

„Детето беше синьо, не дишаше. През цялото време се молех да спасим този невинен човешки живот. Гледката беше потресаваща”, разказа тя.

Разследват умишлен палеж на пожара в Благоевград

„Държавата ще отпусне еднократна финансова помощ от 375 лв. на живеещите в блока. В момента обработваме документите”, каза  шефът на Дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград Александър Балев.

Държавата ще отпусне еднократна финансова помощ на пострадалите, а в Благоевград се организират множество инициативи в помощ на пострадалите семейства. 

„4 от домакинствата вчера откликнаха и сме дали хранителни продукти. Предоставили сме и хигиенни материали, учебни пособия, храна на всеки, който желае”, обясни Йорданка Стойчева, директор на БЧК – Благоевград.

В близките дни ще бъде открита и банкова сметка в помощ на семействата, които ще трябва да посрещнат празниците далеч от домовете си.

Повече гледайте във видеото.

Три са жертвите на пожара в блок в Благоевград

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.