Според АИКБ държавата трябва да даде добрия пример

Ще поиска ли бизнесът зелен сертификат от своите служители, за да ги задържи и допуска на работа. Такъв призив отправи вчера премиерът Кирил Петков.

„Уважение към всичко, което постигна Кирил Петков - голяма част от бизнеса го подкрепя. Безспорно, идеята да продължи борбата с COVID-19 и да я сложи като приоритетна идея е правилна. Вчерашното му предложение, не само според мен, искреното желание да се повиши броя на хората със зелен сертификат, чрез бизнеса - би довело до отрицателен ефект”, смята собственикът на верига магазини Мариан Колев.

„Какво показа нашият опит - първите дни от въвеждането на зеления сертификат правихме активни усилия да убеждаваме нашите служители, че това е правилното. Ефектът беше почти никакъв”, уточни Колев.

По думите на Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България държавата трябва да даде „добрия пример”. „Тя е най-големият работодател. Всеки пети българин работи в публичния сектор. Общо 556 000 работници и служители получават заплати от държавата”, коментира той.

„Нека държавата да въведе задължителен зелен сертификат за достъп до работни места на държавните служители, тези от публичния сектор и да видим какъв ще бъде ефектът”, призова още Иванов.

Той даде и съвет на министър Асен Василев - „да въведе задължителна ваксинация на държавните служители и тогава доброволно ще получи повече от 30 000 молби за напускане”, обясни представителят на АИКБ.

Иванов е категоричен, че методите на принудата трябва да следват методите на убеждаването. „Трябва да бъде проведена мащабна обществено-информационна кампания, в която да се информира обществото за ползите от ваксинацията и вредите от неваксинацията”, допълни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.