Според Тедрос Гебрейесус бустерните дози могат да играят ключова роля

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява по света с безпрецедентна скорост, алармира Световната здравна организация.

Случаи на заразени със силно мутиралия щам вече са регистрирани в 77 държави. Предполага се обаче, че новият вариант на вируса е и в много други страни, които не са го открили.

Британски учени: Бустерната доза може да предотврати заразяване с Омикрон

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус изрази притеснения, че не се предприемат достатъчно мерки. По думите му, бустерните дози могат да играят ключова роля.

„Загрижени сме, че хората отхвърлят Омикрон като лек вариант. Със сигурност вече сме научили, че подценяваме този вирус. Дори и ако Омикрон наистина причинява не толкова тежко заболяване, огромният брой случаи може отново да претовари неподготвените здравни системи”, обясни Гебрейесус

Случаи на заразени със силно мутиралия щам вече са регистрирани в 77 държави, но се предполага, че Омикрон присъства в много други, които не са го открили.

„Ако погледнете времето, за което се удвоява броят на новите случаи - това е само два до три дни-доста бързо. И науката ни казва, че до средата на януари можем да очакваме Омикрон да бъде новият доминиращ вариант в Европа”, заяви председател на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен.

 

 

Заради наближаващите празници, които предполагат повече семейни контакти и разпространението на варианта Омикрон, няколко страни от Европейския съюз започнаха днес да ваксинират срещу COVID-19 деца на възраст от 5 до 11 години. Гърция, Италия, Испания и Унгария и разшириха ваксинационните си програми, след като миналия месец европейският регулатор одобри ваксината на Пфайзер/Бионтех за децата под 12 години. В Атина бяха поставени първите дози за деца от 5 до 11 години, часове след като властите обявиха най-високия дневен брой починали от началото на пандемията в Гърция - 130 души.

Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.