Това заяви премиерът преди заседанието на Министерския съвет

Днес ще се потвърди замразяването на цените на тока. Това заяви министър-председателят Кирил Петков на първото редовно за кабинета заседание.

„Това, което се случи вчера и днес и ще се допотвърди за замразяването на цените на тока, за мен е много важен знак, че оттук нататък преди да има сериозен анализ в енергийната система и в системата на топлофикация, не може просто да даваме допълнителните разходи, които са в системата, към крайните потребители”, обясни Петков.

Премиерът очаква днес и подробен доклад от областните управители на засегнатите от бедствието райони, който да съдържа пълен анализ на щетите. „Това, което очаквам днес, е пълен доклад за щетите и пълни детайли на цени”, каза още министър-председателят. „С два приоритета да помогне на населението, но на второ място да сме сигурни, че средствата ще бъдат изразходвани правилно. В миналото е имало практика в извънредно положение да се дават пари преди анализ. Тази практика ще изчезне”, категоричен е премиерът.

Освен цените на тока и как и да се подпомогнат бедстващите райони, министрите ще обсъдят още една важна тема - образованието. „Много се радвам, че МОН вкара няколко точки за обсъждане за детски градини и ясли. Не веднъж сме заявили, че достъпът до образование е приоритет”, заяви Петков.

Предстои и първа публична поява на Петков в Брюксел вече като министър-председател. Визитата ще е заедно с външния министър. На нея ще се очертаят и основните приоритети във външната политика.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.