Прокуратурата е постановила отказ от образуване на досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на премиера

Прокуратурата отказа да разследва премиера Кирил Петков по случая с гражданството му. Причината обаче не била, че не виждат престъпление, а защото законът не е съвършен. Казусът с двойното гражданство на Петков попадна в Специализираната прокуратура през август. Срещу него беше подадена жалба за длъжностни и документи престъпления. И така започна проверка.

 „През това време се получиха 8 идентични сигнали и жалби от граждани и граждански институции с идентични твърдения”, каза говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

 4 месеца по-късно и то в деня, в който Петков беше избран за премиер, проверката приключи - без данни за престъпление.

„Законът в частта, регламентиращ наказателното право, е несъвършен. На всички стана ясно, че безспорно е налице невярно деклариране, но само по себе си, това невярно деклариране не може да обуслови наказателна отговорност”, обясни Валентина Маджарова, адм. ръководител на Специализираната прокуратура.

 Въпреки това Специализираната прокуратура е препратила материалите на Районната прокуратура да провери за евентуално документно престъпление.

„Да, действително в декларацията е отразена невярна информация, но тази невярна информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност”, каза още районният прокурор на София Невена Зартова.

Спецобвинението е продължило да проверява другите сигнали срещу Петков за действията му като служебен министър. Един от тях е свързан със смяната на ръководството на Българската банка за развитие.

„Не са събрани данни г-н Петков да е бездействал по служба, да не е извършил служебните си задължения или да е превишил своите права, или задължения по закон”, каза още Кръстев.

Другият сигнал е бил за неверни обстоятелства в декларацията му пред КПКОНПИ. Там според прокуратурата престъпление няма. От името на „Продължаваме Промяната” говорителката на кабинета „Петков” – Лена Борислава каза, че решението на прокуратурата не е изненада.

„Ние винаги сме заставали зад позицията, че не е налице никакво неправомерно действие от страна на Кирил Петков, което с този отказ за образуване на досъдебно производство бе потвърдено от прокуратурата”, заяви Бориславова.

Самият Петков днес не коментира края на проверките.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.