Първите количества от ваксините се очакват около 20 декември

До дни България може да започне да ваксинира срещу COVID-19 деца над 5-годишна възраст. Първите детски флакони вероятно ще бъдат доставени още в понеделник, 20 декември. Очакваните дози са 42 000. Те ще пристигнат в три пункта - в София, Пловдив и във Велико Търново, а след това ще бъдат разпределени към цялата страна.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова чака доставките на детските ваксини, за да имунизира 8-годишните си близнаци. „Те бяха доста обидени на нас възрастните миналата година, когато се оказа, че те няма да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Казаха ми: „Значи вие ще се ваксинирате, за да не боледувате, а нас ни оставяте да се разболяваме", коментира тя.

Здравният министър с подробности за ваксината срещу COVID-19 за деца (ВИДЕО)

Лекари в пунктовете за имунизации казват, че са готови да поставят ваксината на малки деца. „Съставът е същият. Разрежда се по различен начин. Може да се каже, че това са други ваксини от гледна точка на това, че са пригодени да бъдат по-лесно дозирани за деца. Слага се една трета от дозата, която е за големите”, обясни д-р Васил Михайлов.

Ваксината за деца между 5 и 11 години обаче няма да може да се прави във всички пунктове у нас, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Причината е, че във всеки флакон има 10 дози, които трябва да се сложат в рамките на ден, а при липса на достатъчно желаещи, ваксината ще се изхвърли. „Ще го ограничим до 5-6 пункта в област. Нека те да си посочат къде, за да може да се планира”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Проучванията показват, че ефективността на препаратите при децата между 5 и 11 години се запазва като при възрастните - около 93%. Тежки странични реакции при над 4 милиона имунизирани деца в САЩ пък са изключителна рядкост, твърдят експертите.

С близо 300 по-малко нови случаи на коронавирус у нас спрямо вчера

„Разбира се са докладвани реакции като отпадналост, сънливост и болка на мястото на ваксината. Не са докладвани случаи на миокардит, от които някои от родителите се притесняват”, каза д-р Христиана Бацелова.

За сметка на това случаите на сърдечни усложнения при деца след прекаран коронавирус зачестяват, казва кардиологът проф. Иво Петров. „Много данни показаха вече, че COVID-19 не протича чак толкова леко при деца. След вирусни заболявания е възможно, дори при бебета, увредата да бъде предимно върху миокарда”, коментира той.

„Категорично не трябва да оставаме тази възрастова група необхваната от ваксините, защото иначе ги обричаме на една болест, за която все още не знаем много за късните последствия”, смята Бацелова.

Засега единственият одобрен препарат за деца между 5 и 11 години, остава този на Pfizer.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.