„За" гласуваха 181 народни представители

В парламента - над шест часа депутатите писаха правилника, по който ще работят. Повод за скандал и остри реплики се превърнаха темите как ще получават заплатите си и дали да имат ваканция за коледа и нова година. 

Край на депутатските заплати в плик. Народните представители вече ще получават парите си само по банков път. Досега те можеха да избират или в брой, или по сметка. От „Продължаваме Промяната” обаче призоваха това да се промени и заявиха, че мотивът е по-голяма прозрачност. На ръка ще могат да се дават така наречените представителни пари, които депутатите получават, за да заплащат разходите за своите сътрудници.

Как ще получават заплатите си депутатите?

На старта на работния ден депутатите посрещнаха нов колега. Богомил Петков зае място в редиците на „Продължаваме Промяната”. След това работата продължи с въпрос за почивката. От „Има такъв народ” поискаха депутатите да останат без Коледна ваканция.

„Всички ние сме гледали парламента през изминалите 25-30 години и винаги е било трогателно гнусно да гледаме как парламентът си прави невероятно дълги ваканции, а хората работят”, посочи Тошко Йорданов.  

Опозицията възрази - в защита на християнските празници. „Ограничавате верски права на българските граждани”, предупреди Любен Дилов-син от ГЕРБ.

„Някои се правят на много религиозни, а отиват да изпълняват религиозната си обязаност, гмуркайки се някъде по света”, смята Йорданов.

Ваканция да има, но да е по-кратка, предложиха от „Продължаваме Промяната”.

 „Това за лудо работи, за лудо не стой - е вредна практика за парламента”, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

„От групата на ГЕРБ се държат като физически тролове в Народното събрание, които единствено забавят приемането на правилника”, отвърна Явор Божанков от БСП.
 


За да не бавят правилника, депутатите бързо решиха - ще почиват от Бъдни вечер до 5-и януари. Шест часа по-късно в пленарната зала избухна спор - как трябва да се получават депутатските заплати.

„Нашето предложение за повече прозрачност е за заплащане по банков път на възнагражденията на народните представители”, посочи Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната”.

За пълна прозрачност от ПП поискаха и парите за сътрудници да са по банка. Темата стигна до пари в торби и чували.

„Какви торби с пари бе, г-н Ананиев? Можете да ги искате и да си мечтаете за тях, но парите се превеждат по банков път”, попита Христо Гаджев от ГЕРБ.

Манев: Не може за богопомазаните депутати да не важат зелените сертификати

„Не знам за торби, но за сакове чухме от магистрала „Хемус”, каза Ананиев.

Така със заплатите депутатите и правилника си за работа.

Днес имаше нова серия от четири оставки на депутати от ПП. На прощаване - един от тях реши да вземе думата за първи и последен път. „Ако имате възможността, бъдете велики българи”, апелира Велико Минков от ПП.
 


 


За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.