Премиерът е на първото си работно посещение в Брюксел

"Имахме много добър разговор с председателя на ЕК. Тя имаше много позитивен и конструктивен тон". Това заяви премиерът Кирил Петков след първата си среща с Урсула фон дер Лайен в Брюксел. 

"Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от основните спирачки за Плана за възстановяване, е много по-амбициозна, отколкото дори те са се надявали. Мисля, че председателят на ЕК доста хареса твърдата ни позиция по този въпрос", подчерта Петков. 

„България ще направи промени в Плана за възстановяване и устойчивост”, обяви още той.

„Планът за възстановяване и устойчивост би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП, но, за да бъдат напълно усвоени, корупционните схеми трябва да бъдат стопирани. И тези практики трябва да бъдат унищожени не само по отношение на евросредствата, а по отношение на цялата икономика”, посочи Петков. И подчерта, че дори преработването на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена прецизно, за да се гарантира използването на средствата по най-добрия целеви начин.

Петков: България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС

Относно мораториума върху цените на тока Петков посочи, че това ще даде възможност на новото правителство да направи пълен анализ. „Най-лесно е било винаги - давайте домакинствата да плащат за всичките проблеми. Трябва да направим анализ. Ако видим, че системата се дисбалансира, въпреки този анализ, тогава в края на март ще трябва да има някаква ревизия на цените”, коментира премиерът.

Министър-председателят е на мнение, че цените не могат да се повишават, само защото някой е препоръчал това и то в средата на зимния сезон. „Може да се окаже, че това са верните цифри, но не е добре в деня, когато се заклехме, това да бъде моментът за вдигане на цените. Това ми изглежда като политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства”, смята Петков. Той допълни, че няма риск хората да останат без ток.

По въпроса за ваксинацията той беше категоричен: „Ваксинирането трябва да стане максимално бързо, ако не искаме Омикрон да предизвика следващата вълна. А това, което научих днес е, че тя може да бъде още в средата на януари. Надявах се да е в края, но може да е и по-рано и има броени дни, които не трябва да изпускаме. Неслучайно подписах заповедта за МС. Министърът на образованието днес или най-късно в понеделник ще подпише същата заповед за администрация без COVID-19”, категоричен бе премиерът.

„Това, което искам да направя, е да отворя диалог и с хората, които са антиваксъри. Досега ние ги игнорираме. Няма да стане с „ваксинирайте се, защото е най-добре”. Ако щяха да се ваксинират, те вече щяха да са го направили”, каза още Петков.

„Човекът, който ме подстригваше миналата година, не искаше да се ваксинира. За съжаление, той почина. Говорим за реални човешки животи. Много се надявам да отворим диалога и с хората, които не вярват във ваксините, за да видим защо не вярват и да започнем да говорим с аргументи. И аз не съм специалист, но доктор Аргирова е”, коментира той.

Президентът Радев ще свика КСНС заради Северна Македония

По отношение на РС Македония премиерът заяви, че позицията е ясна и тя е записана в коалиционното споразумение. „Трябва да надградим позицията ни с тези работни групи, които не трябва да са политически акт, а да си свършат реално работата. Това означава да говорим за инфраструктура – железопътната линия на София със Скопие трябва най-после да се случи. В икономически план – хубаво е македонските бизнеси да могат да продават на българския пазар и съответно български бизнеси да са на македонския пазар. Историята е важна, но това не може да е единствената тема. Българският интерес трябва да бъде защитен, но той трябва да бъде и надграден”, подчерта той.

Репортер: Антоанета Николова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.