Това заяви математикът в студиото на „Събуди се”

Празниците ще са спокойни по отношение на коронавируса в България. Математикът проф. Николай Витанов прогнозира, че до Ивановден и Йордановден отново няма да има проблеми.

„След това вариантите се менят. Идва времето след Ивановден и Омикронът започва да се проявява. До края на януари той ще стане доминантен и февруари вече започваме да имаме проблеми”, прогнозира специалистът в студиото на „Събуди се”.

Той коментира, че все още здравната система не се е разтоварила. „Седим си на 95 000 активни случая. Слава Богу, че случаите в болниците и интензивните отделения намаляват”, каза проф. Витанов.

Математикът цитира данни за Омикрон, според които в Южна Африка и Великобритания смъртността е от пет до седем пъти по-ниска. „Тоест, очакванията засега се, че може да има повече случаи, но няма да има толкова много починали”, смята той.

По думите му практически в България Омикрон все още няма. „Но, ако го има, той се е скрил под някоя маса и чака празниците да отминат”, допълни той.

Проф. Витанов обясни, че четвъртата вълна на COVID у нас ще свърши, когато случаите паднат под 50 на ден. „Това означава, че тя ще се застъпи със следващата. Контролното число за Нова година е около 1 000 на ден. За смъртността - малко над 50. Четвъртата вълна си отива, но няма да може да си отиде съвсем преди да дойде Омикрон - ще се застъпят”, допълни специалистът.

Връщането на децата в училищата

„Това винаги води след две седмици и половина - три до увеличаване броя на случаите. Учениците бяха върнати наскоро, няма да има две седмици до празниците, тоест, няма да се случи този ефект”, коментира проф. Витанов.

„След като януари продължат да ходят на училище - към края на месеца този ефект ще се появи. Това е отрицателната страна на въпроса. Положителната е, че МОН ще може да рапортува, че учебната година е спасена”, допълни той.

COVID в страната

„Изпуснати области от контрол в момента няма. Мисля, че не остана област, която да е на Ниво 4.  Кърджали е на Ниво 2 и тя даже ще влезе в зелената зона, ако нещата продължат така. Там се справят най-добре. По-добре се справят в Източна България, отколкото в Западна”, коментира специалистът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.