Писателят призова за промяна в Закона за образованието, за да може изоставените здания да се ползват за галерии

Писателят Христо Стоянов показа в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” уникалната си колекция от картини, които украсяват стените в дома му.

"Всички мои картини са подарени на Габрово. За да се направи една колекция, която да бъде съхранена", подчерта той и се възмути, че картините на Кеазим Исинов, които той дарява на родното си село, се похабяват. По думите на Стоянов ако училища се закрият, сградите им могат да станат великолепни галерии. "В Закона за образованието обаче никъде не пише, че могат да се използват за култура. В този закон това трябва да бъде допълнено, за да може галериите да ползват тези здания по някакъв начин. Те могат да станат чудесни бази за пленери на художниците".

„Последната ми придобивка е дело на Александър Райков, който е племенник на граф Стефан Воронов. Творецът почина в Париж преди две години и съм изключително щастлив, че имам негова картина”, разкри той. „Имам и автопортрет, който е мое дело. От мен художник не стана, защото ми треперят ръцете и е много трудно”, сподели писателят. И допълни, че няма място в дома му, на което да не висят картини. 

„Първите 65 години си струва да се живее, за да натрупаш опит за вторите 65 години”, сподели още Стоянов, който след два дни ще отпразнува своя 65-и рожден ден. "Све още се чувствам като на 18", категоричен е писателят. 

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.