Филм на „САТ 1” разказва за лоши условия на живот и работа

Разследване, тясно свързано с нашата страна, разбуни духовете в Германия. Филм на телевизия „САТ 1” разкри ужасяващия живот и нечовешки условия на работа на българи в кланиците в страната. Филмът е сниман и със скрита камера от българска репортерка, която се представя като Милена.

„Това бяха най-ужасните дни в моя живот”, казва Милена след няколко дни на труд в месокомбината. Българката кандидатства за работа в кланицата. Влиза със скрита камера. „О, Боже, навсякъде ме боли!”, споделя тя.

Така за първи път журналисти от немската телевизия „САТ 1” успяват да документират какво се случва зад стените на сградата. „Момичетата работят първо във фабриката, а после отиват да доработват и там в гаража”, заявява охраната на кланицата.

 

 

Собственик на предприятието е милиардерът Клеменс Тьонис. За него работят над 16 хиляди души. Само за година месокомбинатът е с печалба над 7 милиарда лева.

Ниски заплати, мизерни условия на живот, проституция. Изключение или правило е това в живота на българите в Германия - коментар екипът ни потърси от Тома Розов, който преди години е работил в една от големите кланици в страната. Днес той е общински съветник от ХДС.

Вас какво най-много ви фрапира в този случай?

- Това, което ме фрапира мен е, че в наближаващата 2022 фирмата отново е ангажирана с този проблем с персонала, с работните часове, с експлоатирането на работниците от Източна Европа – включая нашите сънародници, но и румънци, поляци, и т.н. Не за първи път се случва в тази фирма. Немските телевизии реагират доста остро срещу собственика на ѝ, но явно положението няма да се подобри. Разочарован съм от това, което виждам, от отношението, което се показва от журналистката, към работното време. Да, наближават празници, всички фирми имат нужда от допълнително работно време, но трябва да бъде заплатено по закон.

Показани са ужасни условия на труд в германска кланица – правило ли е това обаче или изключение в Германия?

- Като цяло в кланиците работата не е никак лесна. Аз също съм започнал в кланица през 2010 година. Почти в цял свят в кланиците нещата не са така, както трябва. Това е тежък физически труд. Това, което видях във филма, наистина е потресаващо. 

В тази кланица, в която вие сте работили, там какви бяха условията?

- Имаше проблем с жилищата. Живели сме и по 5, и по 6 човека в апартамент, в спално помещение по двама - трима. С течение на времето повечето се ориентираха. Наеха си самостоятелни жилища и проблемът в голяма степен е разрешен.

Кои са основните нарушения, когато става дума за подобен тип експлоатация на българи?

- Като цяло работата е трудна. Най-важното е да заплатена. Тази работа трябва да се свърши – дали от българи, дали от германци, румънци, граждани на Източна Европа. Не мисля, че в строителството работата е по-лека. 

Във филма се говори за модерно робство – това ли е действително този случай. Има ли модерно робство в Германия?

- Не бих казал. Това, че има изключения в определени фирми – да, може би. Но модерно робство - няма. Това, което мога да кажа на хората, които искат да дойдат в Германия – много е важно, при подписването на договора за работа, да четат много внимателно какво подписват. Това важи за всичко - не само за работата, а и за квартирите. 

Една част от българите, които заминават за Германия допускам, че не говорят немски. Разбират ли те договорите, които подписват?

- По-голямата част наистина не говорят немски. Дори и тези, които остават 2-3 години - също, те живеят в една затворена среда, контактуват само с българи, работят и живеят само със свои съграждани. Но повечето фирми имат отговорници, които говорят добре немски и немци, които говорят добре български. Така, че договорът трябва да бъде обяснен, така, че човекът да разбере какво подписва.

Вие познавате много българи в Германия. Защо българите се съгласяват да работят при тези условия?

- Явно ситуацията в България е твърде тежка или просто на хората им е дошло до гуша и предпочитат да се подлагат с едно наум, че ще изкарат малко повече средства.

Това е най-голямата фабрика за месо в Германия – какви са реакциите в страната след разследването? Ще има ли наказани?

- Това не се случва за първи път в тази фирма и самите немски граждани, обществото не гледа с добро око на тази фирма.

Вие работите като координатор на смяна във фабрика за преработка на картофи. Във вашето предприятие случвало ли се е подобно нещо?

- Не, никога.

А натиск от ръководството усещали ли сте?

- Стараем се в началото в периода. Преди 5-6 години имаше натиск , но като цяло жилищният проблем беше по-голям, отколкото работният.

Вие сте общински съветник в община Вилдесхаузен. Смятате ли, че политиците ще вземат този казус присърце?

- Надявам се след този филм да има някаква реакция. Има нов канцлер. Измина време между правителства и се надявам да бъде помогнато на хората. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.