Има много сняг, придружен със силен вятър, уточняват от Службата

Обстановката в планините е усложнена. Има много сняг, придружен със силен вятър. На подветрените склонове са се образували снегонавявания. При навлизане в тях може да се предизвика лавина с големи мащаби, съобщиха от ПСС.

В планините днес има променлива облачност. Температурите са много ниски. Сутринта са били между минус 15 и минус 10 градуса. „Очакваме вятърът да се усили, което ще предизвика усещане за още по-ниски температури”, обясни Тервел Тотев от Планинската служба.

Откриха ски сезона

От ПСС препоръчват туристите да ползват зимната маркировка при движение в планината, да избягват лавиноопасни долини и да карат ски само в границите на съответния курорт, и то по обработените писти.

Вчера на Витоша е имало два случая на закъсали туристи, единият - със сериозно измръзване на ръцете. Хората трябва да са подготвени, че температурите в планината са много ниски, и не бива да предприемат преходи, които са свръх възможностите им - на тях и на екипировката им, предупреди Тотев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА