Според депутата от ДПС първо трябва да се отмени ДДС-то на енергийните услуги

„До март месец държавата и институциите ще влязат с около 500 млн. лева задължения. Това означава, че след премахването на мораториума, цените ще се повишат с 20 процента. Вижте какво правят другите европейски институции – намаляват ДДС, намаляват акцизи, дават ваучери на нуждаещите се”. Това заяви Рамадан Аталай от ДПС в студиото на „На Фокус” в коментар на наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата. 

„Енергийната криза ще бъде факт, ако мораториумът остане до март. Първото, което трябва да се направи е да се отмени ДДС за енергийните услуги”.

Пламен Димитров: Поне 750 лв. трябва да бъде минималната заплата

По думите му ДПС много точно и ясно е казало, че има много решения на проблема. „Това, че те не искат да го прилагат, и не знаят начина, по който да го направят – не ги оневинява”.

Според Аталай ГЕРБ е постигнало целта си да „подложи динена кора” с мораториума за цената на тока. „Това не беше просто опит за подхлъзване. Те сполучиха. Те постигнаха целта си да объркат новите управляващи”.

„Смяната на поколенията в парламента е много интересно нещо. В някои среди  става с приемственост, в други – изведнъж. В момента смяната на управлението е екстремна. Мисленето на младите, които управляват в момента е корпоративно”. 

Куленски: Мораториумът беше необходимост, а не популизъм

Той коментира и думите си, че се „превръщаме в бананова република”. „Опитах се чрез опита, който имам, е да ги науча на уважение към институциите. Не беше редно да унижават КЕВР. Бананова република сме, защото, когато се каже мораториум – ти се предаваш и нямаш други решения. Или решенията, които ги има – ти не ги знаеш и ги отлагаш във времето. С мораториума даваш лоши сигнали към инвеститорите”, категоричен беше Аталай.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.