Ето за какво ще следят инспекторите

От днес БАБХ започват засилени проверки преди предстоящите празници. Инспекторите на Агенцията ще проверяват предприятия за производство, заведения, пазари и магазини на едро и дребно.

За да е сигурно какво ще сложим на празничната трапеза, от Агенцията по безопасност на храните влязоха в търговските обекти.

„Ще проверяваме за сроковете на годност, дали се спазват условията за съхранение, как са етикетирани и маркирани храните, дали са придружени от документи за произход и безопасност. Съответно как се води документацията в обекта, как се поддържа сградния фонд и технологичното оборудване, какво е хигиенното състояние. И не на последно място – как се прилагат въведените мерки срещу COVID-19”, обясни инсп. Ива Стоянова.

За Иванка, която е тръгнала на ежедневния си пазар, освен срока на годност важно е и какво е съдържанието на продуктите.

"Когато пазарувам, винаги гледам съставките, за мен много важни са мазнините, дали има ГМО, е-та и всякакви други елементи на Меделеевата таблица", казва тя.

Инспекторите следят и дали се спазват противоепидемичните мерки.

"Дезинфекцира се, използват се препарати на входа и всичко, което е по предписание", заяви управителят на хранителния магазин Стоян Койнов.

Нарушения в София днес не са открити, такива обаче не липсват  при предишни проверки.

"Понякога има стоки с изтекъл срок на годност, продукти с непълна етикировка, храни без информация на български език", информира инспектор Стоянова.

Затова проверяващите съветват клиентите да бъдат нащрек.

Засилените проверки ще продължат до 3 януари. Резултатите от тях ще станат ясни до дни след тази дата.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.