Младежите са възпитаници на СУ „Св. Климент Охридски“ в Дългопол

Отличия за децата, спасявали възрастни хора в пожара в старческия дом в село Рояк. Президентът Румен Радев и образователният министър Николай Денков наградиха четирите момчета, които, без да се замислят, влезли в горящата сграда.

Три 15-годишни момчета спасявали хора от горящия дом в Рояк

22 ноември около 18 часа покривът на старческия дом в село Рояк избухва в пламъци. Живота си губят девет души, 48 бяха спасени. Само секунди били нужни на Октай, Мерт, Фуркан и Селим да влязат в горящата сграда, за да спасяват. Заедно с пожарникари и полицаи. 

Страхът обаче не ги отказал и в името на живота се борили докрай да спасят възможно най-много хора. Рискът, който поели тогава, днес им донесе отличия, за които доскоро не вярвали, че може да имат. 

„Да рискуваш собствения си живот, за да помогнеш на хора в беда, е пример за чистота. Човещината може да спасява - буквално и преносно”, посочи образователният министър акад. Николай Денков.
 


Едва на 15 години децата, превърнали се в герои, получиха и почетния знак на президента Румен Радев.

„Тяхната самоотвержена намеса промени хода на трагичните събития. Вие ни давате вярата, че живеем в хуманно общество, в което човешкото същество е висша ценност, че с такива млади хора като вас България има достойно бъдеще”, каза държавният глава.

Докато в гербовата зала на Президентството четирите момчета говореха с държавния глава, в село Рояк още дълго ще помнят пожара, който отне животи. И дори ремонтът няма да заличи тези спомени.

На 22 ноември Октай, Мерт, Фуркан и Селим избират и какви искат да бъдат - пожарникари и полицаи.

Голям пожар в старчески дом, жертвите са девет (ВИДЕО)

„За мен като кмет на общината е чест да имам такива съграждани. Те ми дават надежда, че България ще пребъде. Благодаря ви за вниманието към тях”, с тези думи се обърна кметът на община Дългопол Георги Киров към президента Румен Радев.

В знак на благодарност градоначалникът подари на държавния глава икона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.