Страните да се подготвят за значителен скок на случаите, предупредиха от организацията

Ръководителят на Световната здравна организация за Европа предупреди страните да се подготвят за "значителен скок" на случаите на COVID-19 с разпространението на Омикрон и посъветва да се поставят масово трети дози ваксини, съобщиха Би Би Си и БГНЕС.

Ханс Клуге заяви на пресконференция във Виена, че вариантът Oмикрон вече е доминиращ в редица европейски държави, включително Обединеното кралство, Дания и Португалия.

"Виждаме, че се задава нова буря", каза Клуге. "До няколко седмици Oмикрон ще доминира във все повече страни от региона, тласкайки и без това натоварените здравни системи към ръба".

"Самият обем на новите инфекции с COVID-19 може да доведе до повече хоспитализации и масови смущения във функционирането на здравните системи и други услуги", добави той.

"Правителствата и властите трябва да подготвят европейските здравни системи за реагиране на рязък скок /на заболелите/", добави Клуге.

Той заяви, че 89% от ранните симптоми на Омикрон в Европа са същите като при други варианти на коронавируса - кашлица, болки в гърлото и треска. Тревожното е, че масово се заразяват хората между 20 и 30 години в големите европейски градове.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.