Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине вълната, смята здравният инспектор

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти”, заяви в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За Омикрон

„Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така – „В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами”. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко,  броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме”, смята доц. Кунчев.

Той посочи, че в посочените от него държави вълната преминава по-леко заради високия брой ваксинирани.

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Ако нещата протекат като при Великобритания, възможно е болниците отново да се препълнят”, прогнозира здравният инспектор, без да посочва точна дата за разпространението на Омикрон в България.

Кунчев припомни, че случаи на новия щам вече са регистрирани в съседни на страната държави като Румъния и Гърция. Въпрос на време било да дойде и у нас, а медиците ежедневно секвенират проби и следят дали това се е случило.

За ваксинацията на децата

На въпрос има ли смисъл 5-годишното дете да бъде ваксинирано, Кунчев препоръчва това да бъде направено, за да му бъде осигурена пълна безопасност.

„Човек може да го кара по-леко, но това не значи, че не е преносител на вируса. Ваксинираният пази най-вече околните, но преди всичко той има имунитет за самия себе си”, посочи той.

Според здравния инспектор над 5 млн. деца са ваксинирани в САЩ и при нито едно от тях няма развито автоимунно заболяване в следствие на ваксината. Миокардитите са изключително рядка реакция, която се среща само при възрастните. Няма основание да се говори и за репродуктивни проблеми, категоричен беше доц. Кунчев.

„Оказва се, и мен ме стресира изключително много, че навсякъде има антиваксъри, но у нас те са най-кръвожадни. Един български град си замина, а те продължават да разпространяват какво ли не – чипове, самолети, графенофокиси. Щях да седна и да запиша всички теории, които бяха създадени, те са над 10. Това не е нормално, като има толкова много данни. Има седмици, в които нямаме нито един ваксиниран починал. В цялата работа има нещо оптимистично. Ние направихме едно проучване, което показа, че около 10-15% са крайни антиваксъри и с тях няма как да се преборим. Но има още две групи, които се колебаят. Ето за тях си заслужава да направим тази кампания”, смята здравният инспектор.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.